ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В над 20 български града събират пластмаси за рециклиране
Автор: Пламена Николова 17:11 / 26.05.2022Коментари (1)1738
©
Кампанията "Искам да съм полезен … Рециклирай ме!“ обединява градове от цялата страна за каузата #БезОтпадъци. Целта на инициативата е привлече  вниманието към нуждата от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел да се повишат нивата на рециклиране и се намали замърсяването на околната среда. 

Като част от кампанията в над 20 населени места са поставени арт инсталациите, наречени Шишеяди, които събират пластмасови бутилки и ги връщат за рециклиране. Кампанията ще продължи до края на 2022 като организаторите очакват събраното количество да е над 20 тона.

Шишеяд е голяма и атрактивна арт-инсталация за събиране на пластмасови РЕТ бутилки, изработена по проект "Партньорство за красива и чиста България". Инсталацията е поставена в  Пловдив, Тутракан, Свищов, Момчилград, Варна, Смолян, Враца, Марково, Дончево, Езерец, Горна Оряховица и друг. Голямата бутилка събира 20-25 кг пластмасови бутилки или около 1000 смачкани такива. 

В цялата страна до момента има разположени над 20 Шишеяда на различни места градски зони, като площади, училища и детски градини и други. Няколко от инсталациите са "пътуващи“ или иначе казано - гостуващи на различни събития, които са под шапката на събития #БезОтпадъци, които от няколко години се случват, благодарение на дългосрочната програма _Място България. 

“Със Събития #БезОтпадъци, искаме да ангажираме посетителите на мероприятия от различен характер- спортни, културни и други, да се замислят какво остават след себе си - като това включва не замърсяване с боклуци като фасове и хартийки, събиране и изхвърляне на рециклируеми опаковки разделно, и да им покажем че забавлението не означава замърсяване. 

Културата означава преди всичко отношение към средата.", казва Ласка Ненова от сдружението координатор -"През тази година в населени като Пловдив, Варна, Силистра, Смолян, Враца и много други си партнираме с организатори на големи събития като Маратон Варна, Opera Open, Фестивал на Здравето, MOVE Week - Седмица на физическата активност и спорт,  които ще подсигурим с подкрепа за осъществяване на чисто събитие, като това включва – наръчник за провеждане на такова, инсталацията Шишеяд , като атракционен елемент, кошове за разделно събиране и доброволци“.

По време на събитията ще се провеждат  информационни кампании, по време на която доброволци ще обясняват ползите от разделното събиране и рециклиране и как то трябва да се случва правилно на гостите на събитията и участниците в тях.

Кампанията търси още съмишленици, като координаторите са обявили отворена покана на официалната страница на "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!“. Поканата е отворена за общини, различни институции в това число учебни учреждения, организации, компании, заведения, събития.

Кампанията "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!“ е част от проекта на сдружение BG Бъди активен - "Партньорство за красива и чиста България“, подкрепен от Фондация Кока-Кола. Като част от дългосрочната програма _Място България, кампанията се провежда ежегодно вече няколко поредни години и обединява малки и големи зад каузата за събиране разделно на опаковките. През 2020-та и 2021-ва кампанията се проведе в 6 града в цялата страна, които се включиха с различни инициативи за стимулиране на гражданите да събират разделно.

Проучване, което направи сдружение “BG Бъди активен", показа че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни – cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката даде още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. 

За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране в дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци. Оповавайки се данните от този въпрос от проучването,а именно че предаването на добавенa стойност и възвръщаемостта на събраното за общността би могло да послужи като стимул за гражданите да събират разделно и съответно повишаване на нивата на разделно събиране, се ражда идеята у координаторите за кампанията “Искам да съм полезен….Рециклирай ме!" През 2021-ва година кампанията събра над 50 000 кг разделно събрани отпадъци - пластмаса, метал и стъкло.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2022 г.
0
 
 
Защо няма във всеки голям супермаркет " шишемат " ? Връщаш пластмасовите бутилки , получаваш съответния т.н. ваучер за определена сума , която ще бъде приспадната на касата , при представянето на ваучера . Хората отдавна са го измислили , не се налага ние да откриваме топлата вода . Или на някой му е по-изгодно да си събира " безплатни суровини" за бизнеса си , под мотото " чиста България "!? А колкото до безразборното хвърляне на отпадъци , това се възпитава първите 7 години , след това , уви , е късно , помагат само санкции или стимули .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: