В Пловдив започна конференция за консервация на мозайки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:43 / 24.10.2022
1280
XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ICCM  започна днес в ДК "Борис Христов“. От 24 - 28 октомври 2022 г., по покана и с домакинството на Община Пловдив, в партньорство с фондация "Балканско наследство“ и патронажа на Министерство на културата на Република България, в Пловдив си дават среща  повече от 200 делегати от 20 различни страни - от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка.

Международната конференция ще предостави на всички членове на ICCM възможността да оценят културата и наследството на Пловдив. В същото време, конференцията ще допринесе за укрепването на професионалните отношения между археолози и реставратори на територията на Балканския регион със специалния принос на българските колеги и цялата международна професионална мрежа. Един от фокусите на конференцията ще бъде Епископската базилика, която е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия.

Събитието се организира за първи път в нашата страна като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство на Пловдив. Конференцията е свидетелство и за яркото присъствие на Пловдив в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Самият форум е важна стъпка към включването на мозаечното наследство на Пловдив в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Организатор е фондация ICCM за консервация на мозайки, която е с над 40 - годишна история. В нея членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Сред лекторите на конференцията са: Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари, Дора Иванова, Димитриос Макрис, Стефания Хлувераки, Монсерт Пуже И Дорка, Фади Балаави, Евелин Шантрьо, Кутал Горкай  и много други. Основните презентации включват следните теми: Предизвикателства пред поддържането и консервацията на мозайки в градска среда; Консервация на мозайки, опазване и управление при критични външни условия; Документиране на мозайки in situ и фотограметрия; Мозаечното наследство на България от Римския период до наши дни; История на консервацията на мозайки в Стоби, РСМ; Мозайките от съвременната епоха; Инициативата МОЗАЙКОН и други. В конференцията участват експерти от: Италия, Франция, Алжир, Испания, Либия, САЩ, Йордания, Сирия, Гърция, Мароко, Тунис, Сърбия, България, Грузия, Палестина, Египет, Словения, Турция, Хърватска,  Португалия, Ливан и други.

Приветствия по повод откриването на големия международен форум отправиха: Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, проф. д-р Мариела Модева - зам.-министър на туризма, доц. д-р Борис Данаилов - началник на политическия кабинет на министъра на културата - проф. Велислав Минеков, Амелия Гешева – бивш заместник-министър на културата, бивш заместник-кмет по култура на община Пловдив и един от инициаторите на събитието, идеята за което възникна след домакинството на Пловдив на Международния симпозиум "Консервация и реставрация на мозайки през февруари 2017г. Приветствия произнесоха още доц.д-р Елена Кантарева –Дечева - директор на ОИ "Старинен Пловдив“, Роберто Нарди – президент на ICCМ, и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим и Dr. Joan Weinstein – директор на Getty Foundation. Поздравителен адрес до организаторите и участниците изпрати и Председателя на Народното събрание Вежди Рашидов. Конференцията е с работен език – английски, като е осигурен и симултанен превод на арабски.  

До края на форума в петък, в двете конферентни зали и в голямата зрителна зала ще има множество дискусии, презентации, постер и видео сесии. Предвидена е и обиколка на Пловдив с посещения на Стария град и всички обекти с мозайки. В една от вечерите концерт за гостите ще изнесе ФА "Тракия“. В четвъртък, те ще посетят обекти, свързани с историческото и мозаечното наследство на България извън Пловдив – Бузлуджа, Казанлък, Стара Загора и др. В последния ден – на 28 октомври е избора на нов Управителен съвет, представяне на добри практики и презентация на новия Управителен съвет, с което конференцията  ще приключи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).