В Пловдив отбелязват деня на Св. Спиридон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:15 / 08.12.2022
1313
След двугодишна пауза Регионален етнографски музей – Пловдив възобновява традицията за отбелязването на деня на Св. Спиридон. На 12 декември 2022 г. (понеделник) от 10.45 часа, РЕМ – Пловдив, Регионална занаятчийска камара – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив и Сдружение "Клуб приятели на Регионален етнографски музей – Пловдив“ ви канят на традиционния еснафски празник "Св. Спиридон“. В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането. 

Денят на Св. Спиридон, който се почита като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др., е известен в страната като "Денят на майсторите“.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от еснафския празник бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани ще потегли под съпровода на гайда и тъпан към църквата "Св. Богородица“, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори, всички ще се върнат в Етнографския музей. Там устабашията (най-старият и почитан майстор) ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: "Стани като мен!“.

В чест на светеца покровител еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща трапеза и се веселили както подобава.

Програмата включва:

• Празнично шествие по улиците на Стария град – 11.00 ч. (тръгване от двора на Регионален етнографски музей – Пловдив)

• Празнична литургия в църквата "Св. Богородица“ – 11.15 ч.

• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване на майсторски свидетелства на новите майстори в музея – 12.00 ч.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).