В Пловдив осветлиха нов жесток случай на домашно насилие

Автор: Адриана Георгиева
Коментари (2)
13:35 / 26.11.2019
4400
Историята на майка на две деца, подлагана на дългогодишен физически тормоз от мъжа си и отношението на българските съдилища към домашното насилие разказаха от Фондация "Джендър алтернативи“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Мъж и жена живеели заедно като семейство, имали и брак. Но той подлагал съпругата си на постоянно ежедневно насилие. Когато детето им е на 5 години, напуска жена си, а по това време тя е бременна с второ. След още 5 години бившият съпруг завежда  дело за разширяване на обема на родителските контакти, които има с децата и още едно за намаляване на издръжката.

До този момент родителят не се е срещал с децата си, защото създал ново семейство. След разширяване на родителските контакти започва психически тормоз от страна на бащата. Голямото дете има спомени за травмите, които насилникът е нанасял на майката. То помолило баща си да спи при него само през събота и неделя, тъй като имало проблем с нощно напикаване.

Хлапето не искало това да се разбира от новата жена на бащата. Когато майката се опитала да  му обясни, че трябва постепенно да се изгради връзката между родител и дете и да бъде търпелив, в мъжа отново се върнала старата агресия към нея. Свидетели на насилието вече са и двете дечица. Малкото често било изоставяно на паркинг и намирано от съседи. 

Майката пуснала два сигнала в "Закрила на детето", но от там нямало реакция. Тя се обърнала за помощ към фондация "Джендър алтернативи“ . 

Когато те завели казуса на психическото насилие, знаели, че ще бъде изключително трудно, понеже съдът не реагира адекватно в такива случаи. Българското съдилище разпознавало само сериозното физическо насилие. Когато от фондацията пуснали молба, веднага получили заповед за незабавна защита на жертвата, която е осигурила спокойствие до приключване на делото.

Магистратите заявили, че ще спазват само датите, случили се в едномесечния срок. Затова от фондацията решили да обжалват и да се обърнат към европейския съд и женския комитет на ООН. 

От страна на българските съдилища дори не позволили да се използва друг тип свидетели, освен очевидци, която превърнал процеса в безобразие. Съдията твърдял, че няма насилие между страните, а само влошени отношения. Адвокатите на "Джендър алтернативи" приложили всички български закони, международните и европейските стандарти. От Окръжен съд Пловдив казали, че родителите трябва да положат усилия да се разберат, защото отношенията не се отразявали добре на децата.

В социалния доклад пишело, че майката е тази, която ги отчуждава от бащата. Заради многото превратности от организацията подали жалба в Женския комитет, за да научат държавата и нейните институции как трябва да се работи. От комитета казали, че в родното ни законодателство има правен проблем - насилието да бъде разгледано в съдебна фаза се ограничава само до актове на насилие, извършени само в едномесечен срок, преди да се подаде молбата за насилие. Така не се обръща внимаване, че майката е била подложена на насилие 23 години. На 19 юли тази година е взето решение срещу държавата. Сега държавата е задължена да промени този закон, иначе се ограничава европейското и международното право. 

За да видите цялата пресконференция, може да гледате прикаченото видео.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).