Нов ботанически вид е получен при кръстосването на слива и кайсия, съобщи ст. н. с. д-р Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив. Той уточни, че всичко е започнало още през 1987 година, когато е направена кръстоска между слива с кайсия, и то против всякакви правила и теории, тъй като сливата има 48 хромозоми, а пък кайсията е с 16.
"Ние опровергахме това на практика, защото кръстосването стана възможно и вече имаме финален резултат и това е получаването на нов ботанически вид и получаване на конкретен сорт, каза д-р Живондов . Този сорт може да се отглежда, да се използва в производството и от него се добиват плодове с универсално предназначение. Освен че могат да се ползват за консумация в свежо състояние, стават още и за компоти, мармалад, джемове, мусове, конфитюри и ракия.
Самият плод има смесен вкус, като преобладава сливовият , но се усеща и вкусът и ароматът на кайсията. Плодовете са овално удължени с форма на синя слива, тъмносиньо виолетови, с фин мъх по кожицата като при кайсията. Новият сорт е се казва "Стендесто", а името е комбинация от двата родителски сорта - сливовия сорт "Стенлей" и кайсиевия "Модесто". Имаме вече първите плододаващи дървета, които представихме на държавната комисия, и на тази база бе признат новият сорт", каза д-р Аргир Живондов.
Сега започва да се изгражда маточната база на сорта "Стендесто", за да може да се размножава масово. Според изискванията, за да бъде представан сортът, е необходимо да има около експериментални 20-30 дървета и те са в Института по овощарство в Пловдив.
"Добре е, че органите проявиха благоразумие за едно хубаво и прекрасно нещо, което не е генномодифицирано, а е създадено по естествени природни начини и му се даде зелена улица и ще види бял свят", каза д-р Живондов.
Сортът е одобрен от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, чака се сертификат от патетното ведомство и след това сортът ще бъде правно защитен.
Източник: радио "Фокус"