Уж неоткриваеми собственици ще търсят в съда истината за рухналата им къща

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
08:05 / 13.04.2010
36652
Дали нехайство от страна на общината или частни интереси на нейни служители доведоха до самосрутването в края на февруари на къщата на ул. "Стоян Чомаков" 14 в Стария град ще установяват по съдебен ред частните съсобственици, съобщи техният пълномощник юристът Антоанета Ненова за Plovdiv24.bg.

"Имотът е съсобственост между три физически лица и общината при квоти 7/12 към 5/12 идеални части", опроверга тя официалната версия на градската управа, че собствениците били много и неоткриваеми, а общината притежавала едва една двайсет и седма от къщата. "Абсолютни небивалици чухме за оправдание - че не знаели кои са и къде са, след като от 1994 г. се опитват да си върнат имота", допълни Ненова.

Поредният опит бил с дата 10 февруари 2009 г., когато подали заявление за прекратяване на съсобствеността чрез продажба частта на общината. Чак половин година по-късно - на 3 август, им поискали скица-предложение за подробен устройствен план за разделянето на имота на два парцела.

"Наложи се да поясняваме на служителите, че доброволната делба е неприложима в случая, тъй като имотът е неподеляем. Едва след като се намеси областният управител Иван Тотев, от общината ни уведомиха, че допускат ликвидирането на съсобствеността по предложения от нас начин. Комуникациите спряха дотам", обясни Ненова. Притеснени от лошото състояние на имота, през октомври внесли ново заявление в общината за спешно разглеждане на общинска сесия и решаване на случая, тъй като къщата се нуждае от неотложен ремонт.

"На 29 март Мария Бойчева от дирекция "Общинска собственост" ни се обади по телефона, че къщата се била самосрутила вследствие на пожар, та да отидем да подпишем искане за заличаването й от кадастъра", разказа пълномощникът.  

Имотът на ул. "Д-р Стоян Чомаков" 14 е придобит от наследодателя на днешните собственици с крепостен акт през 1909 г. През 1986 г. е бил отчужден за "нуждите на Общински народен съвет - Пловдив". Безуспешни до ден днешен са всички опити да се прекрати съсобствеността с общината. Междувременно къщата рухна. Виновни засега няма.              

Виж коментарите (5)

Още по темата (13):
20.09.2010 Кой как е наказан за самосрутилите се къщи в Стария град?
10.09.2010 Съседи на рухналата къща: Слава богу, че се размина без жертви
10.09.2010 Досъбарят самосрутилата се къща в Стария град
09.09.2010 Още 14 къщи в Стария град пред рухване всеки момент
09.09.2010 Александър Долев: Никаква толерантност към безстопанствеността
09.09.2010 Ново срутване на къща в Стария град, безхаберието продължава
Още новини от Новини от Пловдив:
Общинско предприятие търси нови служители
Пловдивчанин: Едва не умрях на пътя, млада двойка ми спаси живота...
Иван Петков ще води листата на БСП в Пловдив, Манол Генов в облас...
В Пловдив изнесоха подробности за опасното вещество, източник на ...
Започна монтажът на светофар на улица "Даме Груев"
Полицията в Пловдив подхвана джигитите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).