Уникални светещи пешеходни пътеки правят на колелото на Панаира

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
10:56 / 06.11.2012
7205
Осем светещи пешеходни пътеки се монтират от вчера на колелото на Панира, научи Plovdiv24.bg от кмета на район "Северен" Ральо Ралев. Те са уникални не само за Пловдив и България, но и за цяла Европа. Ще бъдат захранвани с ниско напрежение от 12 волта, а специален датчик ще задейства светлините, когато пешеходец се приближи към тях. Маркерите ще са в червен цвят и целта им е да изострят вниманието на шофьорите, приближаващи това натоварено кръстовище.

"Тези пешеходни пътеки за разлика от останалите светещи в града не са соларни и няма да се нуждаят от светлина, за да се зареждат. Те ще са с постоянно захранване - ниско напрежение 12 волта. Ще бъдат изградени специални каналчета, в които ще бъдат полагани захранващите кабели. Преди самата пътека ще има датчик, който ще се задейства от приближаващия се пешеходец и тогава светлините ще светват в червено. При напускане на пътеката светлините ще се изключват. 

Това е кръстовище-убиец, на което неведнъж са ставали пътнотранспортни произшествия с фатален край. Затова прибегнахме до това решение, което е единствено по рода си както в България, така и в Европа. Проектът е канадски и се надявам да има положителен ефект. Още повече, че на бордюрите на самото колело ще бъде монтирано допълнително LED осветление", разясни за нашите читатели Ральо Ралев.

Виж коментарите (12)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).