Уникална става поставиха на германка в пловдивска болница

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
13:26 / 11.02.2020
5980
В УМАЛ "Свети Георги“ поставиха уникална тазобедрена става на германска пациентка, която живее в смолянското село Фатово. За това разказа началникът на клиниката по ортопедия и травматология в лечебното заведение проф. д-р Владимир Ставрев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

72-годишната Фредерике от години страда от коксартроза. Преди известно време жената си купила къща в смолянското село Фатово, където живее спокойно, гледа зеленчукова градина и учи български. Преподаватели са ѝ добрите родопчани от селото. Германката вече била свикнала със силните болки в тазобедрената става, но наскоро получила блокаж с много силни болки и невъзможност за движение. Затова писала по електронната поща на болница "Свети Георги“ и скоро след това била оперирана.

"Пациентката идва от германската провинция Тюрингия. Далеч съм от мисълта, че качеството на услугата в Тюрингия е по-ниско, но просто се чака много. Там ти дават болкоуспокоителни и ти казват, че си за операция, но трябва да чакаш“, обясни пред журналисти професор Ставрев.

Официално новата става се нарича безциментова ендопротеза с ацетабуларна капсула с двойна мобилност. Този нов модел има две основни преимущества – има дълъг живот и много трудно се изкълчва. За подобно технологично чудо български пациент трябва да брои 3900 лева и то само ако е здравноосигурен. Иначе цената е по-висока.

Репортер на Plovdiv24.bg успя да се срещне и с пациентката. Тя се възстановява отлично – четири дни след операцията вече може да се движи самостоятелно и дори ползва стълбите в болницата.

"Чувствам се много добре. Доволна съм от професора, лекарите и екипа. Имам надежда бързо да се възстановя, защото имам градина и трябва да я гледам. Много ми харесва в България, имам много добри приятели. Медицинските грижи също са на ниво“, разказа с оптимизъм Фредерике.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).