Учител от Пловдив: В основата седят учители, а коренът е училището

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
20:38 / 18.07.2023
11765
Учител от средно училище "Патриарх Евтимий" се свърза с редакцията на Plovdiv24.bg, провокирана от статията относно приети ученици от първо желание в различни специалности и в различни университети. Ето какво ни написа тя:

Често излизат статии за училища. В повечето случаи те са по конкретен повод или пък нечия гледна точка, емоционално състояние, моментна статистика...

Малко обаче се пише за цялостния труд, развитие и резултати. И понеже напоследък се случва да прочета мнения от сорта на "Лиляната", считана някога за елитно училище" и то съвсем лекомислено хвърлени в медийното пространство, бих искала да разкажа малко, служейки си с факти, а нека всеки сам си направи извода, този израз уместен ли е.

Ако погледнете сайта на училището, ще ви направи впечатление, че е изпълнен със снимки на деца, взели участия в различни олимпиади и състезания и завърнали се със златни, сребърни медали, грамоти и похвали. Който е пращал детето си на подобен вид мероприятия, знае, че се изисква солидна подготовка, високо ниво знания, хъс и смелост да се яви. В основата седят учители, а коренът е училището.

От първи до четвърти клас училището ни е едно от най-желаните. Това не е тайна за никого. От пети до седми винаги се редим след математическата като показваме отлични резултати на матурите след 7 клас (отново можете да си направите справка от таблиците публикувани на сайта на училището).

И идва ред на гимназията: осми – дванадесети клас. Тук искам да внеса повече яснота, защото усещам известна доза заблуда.

Училището има 5 паралелки.

 "Обществени науки с испански език" – паралелка изцяло хуманитарно устроена, от която не се очаква да излязат медици или математици, а хора, развиващи се в сферата на филологиите и историята.

 "Чужди езици с испански език" – един предимно езиков профил, който също дава бъдеще на онези, които биха търсили своето поприще в лингвистичните среди. Също така е и страхотна основа за бъдещ медик, тъй като испанският език е най-близък до латинския и особено, ако се комбинира с профил "биология", което впрочем стана с тазгодишния випуск и резултатите са налице – зрелостници, приети в МУ (от този клас също).

Идва ред на "Икономическо развитие с английски език. Онези, които търсим в счетоводството, в администрацията, в офисите...

"Природни науки с английски език или така наречената "Иновативна паралелка". Тези деца, освен перфектната подготовка по английски език и задълбочените познания по биология и химия, които получават, също така се научават да работят в екип със съучениците и преподавателите си. Правят чудни открити уроци, зад които стоят знания, време и труд. Уроците с различна тематика, можете да видите на страницата, а също и на youtube канала на училището.

И последната, пета паралелка, "Природни науки с немски език". Отново интензивно изучаван немски език и биология.

Последните две паралелки са тези, които се ориентират към медицината и точните науки.

Защо казвам всичко това ли? Защото обществото се възмущава, че САМО еди-колко си човека от един клас са приети в МУ. Другите просто не са кандидатствали там, но са приети с първите си желания в НСА, НАТФИЗ, ПУ, СУ, УНСС, НБУ, в Дания, в Нидерландия и къде ли още не. По първо желание, защото не всеки иска да бъде медик.

Защото похвално за децата, изучаващи испански е, че създадоха уникална пиеса на испански език, с която взеха участие в Националния фестивал на испанския театър, където се конкурираха с държавни и частни езикови гимназия, а също така и гимназия за театрално изкуство на испански език. И въпреки опитните и добре обучени професионалисти, нашите ученици получиха големи овации и одобрение на жури и публика. И само за протокола, на матурата по испански език, резултатът на нашето училище е 4.83, който е абсолютно конкурентен на езиковите гимназии.

... Защото похвално за децата, изучаващи английски език е, че са на челни позиции на олимпиадите по английски и че на ДЗИ-то по английски език, по-голямата част от учениците са с отличен резултат, а няколко и с 6.00

Същото и за тези с немски.

Тези, които излизат от класовете с природни науки, там са медиците, зъботехниците, кинезитерапевтите, онези, които ще изучават молекулярна биология и други точни науки.

СУ "Свети Патриарх Евтимий" или от години познато като "Лиляната" е училище, което предоставя на своите възпитаници възможността да развиват своите таланти и способности, да сбъдват своите мечти, всеки според интереса и призванието си. Както преди, така и сега,  колективният и качествен труд, който  ръководство, учители и ученици полагат съвместно, дава своите плодове, факт, който не подлежи на опровержение.

Може би, ще определите написаното като реклама. Може и такава да е. Но това е реклама, базирана на истини, които може да проверите, за да имате своята информирана преценка.

Ето и линк за онези, за които би било любопитно и интересно.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
24 май е, честит празник!
Опасната тенденция продължава: Смъртоносно и по диагонал
Кметът на "Южен" с апел към жителите на района
Той се завърна: Нагъл шофьор отново паркира в абсолютно нарушение...
Кандидатите на ГЕРБ в Пловдив: Транспортът трябва да е национален...
Пловдивски бизнесмен към шефа на полицията: Ще изляза на протест ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).