Училището загуби битката със смартфоните, Пловдив яхна вълната

Автор: Мариана Панчева
Коментари (5)
14:29 / 18.01.2017
20880
Пловдив вкарва училищата си във виртуалното пространство, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Изключителното новъведение е по програмата "Дигитализация на учебния процес", която пък е част от голямата стратегия на Общината, касаеща образованието в града под тепетата в следващите 3 години, съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов.

"Още от миналата година започнахме да помагаме на учлищата с въвеждане големите платформи на Google и Windows за изнасяне на учебния процес в "облака", разказа Стоянов. 

"В последните 10 години тези компании инвестираха милиарди за образование, а платформите им вече са преведени на български. Затова започнахме и програмата." 

Какво включва процесът - всичко: от достъп до имейли, до виртуални уроции, онлайн презентации, онлайн даване на домашни, достъп на родителите до учебното съдържание, споделяне на съдържание между учители...

"Така е и много по-интересно за учениците. Това са сериозни технологии, но реално се ползват много лесно. Даваме една закачка на децата, че ученето може да е интересно. Вече никой не ползва черната дъска. Истината е проста - училището загуби битката със смартфоните, всяко дете има и няма как да го спреш. 

По-хубаво е смартфоните да бъдат използвани за образователни цели, отколкото да се събират на вратата. Затова, например, трябва да има безплатен Wi Fi във всяко училище, да има нови технически решения за образованието. Изкушенията към децата са огромни и когато влязат в една класна стая, непроменяна с десетилетия, става скучно", коментира Стоянов.

По думите му с така или иначе образователното министерство е дало краен срок до 2019 година всички училища в страната да имат подобни акаунти, за да си общуват онлайн. 

"Плановете на МОН са най-накрая да приключим с хартията и администрацията да се качи в $облака", поясни Стоянов и се похвали: "В тази връзка пловдивките училища са изключително напред. Постояно правят нововъведения и наистина заслужават огромни адмираци."

Към момента са обхванати шест училища, но за три години трябва да се включат всички общински школа. 

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).