Ученик от Пловдив влезе в световния елит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:23 / 02.11.2019
8453
Абитуриент от математическата гимназия в Пловдив успя да се нареди в световния топ 5 на проекти, отличени от технологичния институт на Масачузетс. Висшето училище седем пъти оглавява британска класация за най-елитно на планетата, съобщава БНТ. Проектът на пловдивчанина Димитър Чакъров е селектиран сред други 80 на ученици от САЩ и още 30 държави.

В Щатите в рамките на 10 дни ученикът успява да се запознае с 30 статии и 4 университетски учебника.Така идват и собствените изводи към хипотезата за примитивните корени.

Димитър Чакъров, ученик в ОМГ "Акад. Кирил Попов" - Пловдив: "Ние направихме едно обобщение на задачата в, аз обичам да му казвам, двумерно пространство. Вместо да разглеждаме естествени числа, ние разглеждаме техния двумерен еквивалент."

Страстта към математиката Митко открива в четвърти клас. Мечтата му сега е да намери отговор на една от седемте нерешени задачи на хилядолетието - хипотезата на Риман.

"Тя е толкова дълбок проблем, че има математици, които казват: "изобщо не знаем дали тя може да бъде доказана". Работи с толкова фундаментални обекти, че никой не знае какво точно да прави с нея."

За учителите си Митко, а и много други от учениците на Математическата гимназия в Пловдив, са новите будители.

Веселина Карапеева, директор на ОМГ "Акад. Кирил Попов" - Пловдив: "Димитър е гордост за математическа гимназия. Успява да предаде тази мотивация и амбиция на съучениците си. И не само - и на по-малките деца. Стената на славата наистина няма място за снимки. Вече мислим къде да я продължим. Надеждите на всички са, че един ден в родината ще се върнат талантливите и умни деца, с върхови постижения - като Митко, който само след няколко месеца ще следва в Америка."

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).