ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ученици влязоха в Апелативен съд Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:04 / 10.06.2022Коментари (0)1446
Ученици от XI б клас, специалност "Съдебна администрация“ на Националната търговска гимназия Пловдив, участваха в популярния час на класа: "Съдът отблизо“ на Апелативен съд – Пловдив. Те започнаха да изучват тази специалност през учебната 2018/2019 година, когато бе разкрита в Националната търговска гимназия.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова посрещна и приветства учениците в тържествената зала №1 и представи участниците в Часа на класа.

Дора Новакова от "Наказателно деловодство“ на съда представи професията на съдебния деловодител като разказа какъв е пътят на делото от постъпването му в съда до разглеждането му в съдебно заседание. Тя отбеляза, че делата в Пловдивския апелативен съд се образуват по протест на прокуратурата и по жалби на другите страни срещу съдебни актове по дела, разгледани от окръжните съдилища в Пловдивския апелативен район. Това са окръжните съдилища в Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Съдебният секретар Цветелина Диминова запозна гостите с воденето на протокол за съдебно заседание и разказа за множество други дейности, които се извършват след неговото провеждане.

Съдията от Наказателното отделение на Апелативен съд Христо Крачолов представи професията на магистрата. Той показа нагледно йерархията на законите в България като начерта пирамида, на върха на която стои Конституцията на Република България. Обясни как се определя кое дело е наказателно, търговско, гражданско и административно. Разказа на учениците за фазите на наказателното производство, досъдебна и съдебна, както и за тънкостите на съдебната реторика.

Учениците взеха участие в ролева игра за случай на грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Съдебният състав от гимназисти осъди на 5 години лишаване от свобода извършителя на грабежа.

Служители от Регионална дирекция "Охрана-Пловдив“ направиха атрактивна презентация на различни оръжия, средства за охрана и техники за конвоиране на задържани лица.

За активното си участие и отлично представяне в Часа на класа "Съдът отблизо“ всеки ученик получи грамота от председателя на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова.

Учениците от на XI "б“ клас и класният им ръководител Валерия Стаматова споделиха положителните си впечатления от инициативата, тъй като чрез нея нагледно се показват детайли от работата на съдията, прокурора, адвоката, съдебния секретар, съдебния деловодител, съдебната охрана и съдебния репортер.

Националната търговска гимназия и Апелативен съд - Пловдив имат сключено споразумение за сътрудничество, по силата на което, ученици от специалността "Съдебна администрация“ ще проведат своята производствена практика в съда в началото на месец юли.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: