Ученици стават евродепутати

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:13 / 17.06.2008
1064
10 години навъртя първият училищен евроклуб в България и Пловдив. Той е създаден към СОУ "Пейо Яворов", а негови ръководители са Евелина Кочева и Татяна Ванчева. Многогодишните инициативи на клуба са причина 25 ученика да получат уникалната възможност да пътуват до Страсбург и да прекарат един ден в Европейския парламент, сядайки на местата на депутатите и дискутирайки с връстници от цяла Европа. Рожденият ден беше отбелязан литературно четене на есета, написани на английски и френски език, като темата бе "Бъдещето на Европа". През тази година Европейският парламент отбелязва 50 годишен юбилей. По този случай се организира програмата "Euroscola day at the European parliament", която дава възможност ученици от всички държави членки на Европейския съюз да застанат за един ден на местата на европейските депутати и да дискутират очакванията си за европейската интеграция. В България да участват в тази програма са поканени училищата, които имат дългогодишни евроклубове. Програмата поема разходите на учениците по тяхното пътуване и престой в Страсбург. На 21 ноември 25 възпитаници от гимназия Яворов ще заемат местата си европарламента.

Евроклубът е основан през 1998 година. Целите, които си поставят тогава учители и ученици са Възпитаване в духа на европейските ценности и евроинтеграцията; Обогатяване знанията за европейските страни, тяхната култура и историята на Европейския съюз; Осъществяване на контакти с училища в Европа и участие в съвместни инициативи и проекти; Сътрудничество с Националната Асоциация на българските европейски клубове (NABEC). Мотото на клуба е Любов без граници, в Европа без граници.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).