Ученици от Пловдив показаха колко обичат България

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (0)
08:35 / 14.03.2024
2503
Ученици от ОУ "Яне Сандански" и техните родители участваха в патриотично състезание под наслов ,,Аз обичам България", научи Plovdiv24.bg от ръководството на училището.

В него са участвали отборът на учениците и родителите от 6 "Б" клас и отборът на учениците и родителите 6 "В" клас.

Отборите са носили имената, с които е бил известен Пловдив в миналото, а именно Филипополис и Тримонциум. 

Учениците и родители им са били заредени със знания, с много настроение и спортен дух. Всички те заедно са се впуснали в славна битка по история, български език и литература, география, математика и музика. 

Ето какво допълниха от ръководството:

"В първи кръг участниците демонстрираха бързина и комбинативност, съставяйки голям брой думи от предоставени букви. Въпросите от втори кръг, свързани с учебните предмети, изучавани в прогимназиален етап, не затрудниха шестокласниците и техните родители. Състезателите с пламнали очи се стараеха да отговорят вярно и съответно да грабнат повече точки за своя отбор. Те разпознаха значими български исторически паметници и владетели, допълниха липсващи части от мисъл на Васил Левски и стихове на Христо Ботев, изброиха имената на планински върхове и реки. С голяма лекота и бърза мисъл шестокласниците  се справиха и със задачите по математика.

В музикалната задача активно участие взеха родителите, които разкриха миксирани големите български хитове на групите Диана Експрес ,,Наследство" и Тангра ,,Богатство". Публиката бурно аплодираше всеки верен отговор.

В трети кръг отборите се надпреварваха един срещу друг. Решаваща роля тук имаха бързината на децата и помощта на техните родители. Заедно те разпознаха известни български личности, дали своя принос за доброто име на нашата родина извън пределите ѝ -  Григор Димитров, Мария Бакалова, Димитър Бербатов, Нургюл Салимова, Георги Господинов и Валя Балканска.

За патриотичното настроение в зала ,,Кичево" допринесе и декорът -  двуметровият макет на храм-паметника Шипка, изработен съвместно от деца и родители по случай Националния празник на България - 3 март, както и изложбата от съчинения на шестокласниците на тема ,,Аз обичам България, защото…".

След приключване на трите кръга журито изчисли резултатите и обяви, че двата отбора са равностойни съперници и никой не отстъпва по знания.

Госпожа Калина Иванова -  заместник-директор в ОУ ,,Яне Сандански" сподели, че основни приоритети в изграждането и оформянето на нашите деца като отговорни и можещи личности са съвместната работа и добрият синхрон между родители, ученици и учители. Тя подчерта, че такъв тип мероприятия като патриотичното състезание ,,Аз обичам България" сплотяват класовете, изграждат у учениците умения за екипна работа и заздравяват връзките в семействата."

В крайна сметка двата отбора са получили грамоти за участие и се се почерпили с лакомства, осигурени от Ръководството на училището.

От училището допълниха, че обичта към България не се измерва с места и награди. Тя е чувство, което всеки от нас носи в сърцето си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).