Учат младежи от центровете от семеен тип как да се реализират успешно

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:40 / 05.02.2020
1769
В търсене на възможности за повишаване експертизата на специалистите, работещи с деца и гарантиране качеството на грижа в центровете от семеен тип, Община Пловдив реализира проект "Да изпълним (не)възможните мечти" в качеството си на партньор на "Ноу-хау център за алтернативна грижа" към Нов български университет с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

 "Как да вярваш и да мечтаеш, когато не си имал шанса да израснеш в своето собствено семейство?" - пред това предизвикателство се изправиха специалистите от екипите на Центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания през последните 12 месеца.  В рамките на проекта са обучени над 15 специалисти от услугите в качеството им на лични наставници и четирима специалисти от подкрепяща мрежа - Дирекция "Социално подпомагане", Община Пловдив и Агенция по заетостта, които да приложат специално разработена методика за работа с младежи, на които им предстои напускане на резидентна грижа и самостоятелен живот.

Акцент в методологията е развитие на умения у специалистите, които да стимулират децата да мечтаят и да си създават реалистичен план, по който мечтите им да се изпълняват. Екипът от представители на подкрепящата мрежа работи системно и последователно с младежите, за да станат институциите, които представляват разпознаваеми за тях и те без притеснение да ги посещават и търсят експертна подкрепа.

В проекта са включени 25 деца и младежи над 14 години от резидентните услуги към КСУДС - Пловдив, КСУ "Олга Скобелева", КСУ "Св. Св. Константин и Елена" и КСУ "Княгиня Мария Луиза".

 През целия период с тях се работи последователно от страна на личните наставници като младежите са стимулирани да мечтаят за това какво искат да постигнат в живота си, как да го постигнат, от какво се нуждаят. И най-важното -  да вярват в своите възможности и в това, че от техните активни действия зависи резултатът. И той не закъсня - един от младежите завърши образованието си през 2019 година и вече има планове за бъдещето, трима бяха записани в професионални курсове, а други започнаха почасова работа с посредничеството на подкрепящата мрежа. Младежите развиха множество умения за справяне с личните си страхове и притеснения, когато трябва да посетят непознато място и да се срещнат с бъдещи работодатели, както и да се изразяват и комуникират по подходящ начин. За някои това се оказа нелека задача, но работата продължава.

В процеса на изпълнение на проекта, екипът и децата са подкрепяни от супервайзор, обучител и местен координатор, специално обучени за целта. В резултат на реализирания проект са изведени и някои насоки за подобряване на работата и създаване на реална възможност за устойчивост. В два от центровете за работа с деца и младежи - ЦСРИ и ЦОП са разработени пакети от услуги за подкрепа на процеса на напускане на резидентната услуга, а от страна на Община Пловдив са разкрити и предстоят да се разкриват услуги за временно настаняване на пълнолетни лица след напускане на резидентната грижа. Заедно с настаняването, младежите ще ползват и експертна подкрепа, като крайната цел е да постигнат независим живот в общността, да намерят и да се задържат трайно на работни места, да създадат устойчиви семейни връзки и да се положат усилия за прекратяване на негативната тенденция, при която няколко поколения деца да израстват в социални институции, поради невъзможност на родителите да се справят със своите отговорности като такива.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).