УМБАЛ "Свети Георги": Един от пациентите е в критично състояние, останалите 8 са добре

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
07:52 / 16.06.2011
3541
Състоянието на 8 от пациентите, приети в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив след катастрофата на бургаския автобус, е добро. Те са контактни и вън от опасност. Това съобщиха от пресцентъра на Университетската болница. 

В критично състояние е единствено деветият пострадал - жена с инициали А.С., на 46 години от Бургас, която е преведена в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ). Тя е с тежка черепно-мозъчна травма, на апаратна вентилация и все още с опасност за живота, съобщи доц. Чавдар Стефанов, началник на клиниката. В КАРИТ е още един пациент - С.С. на 52 години от Бургас.

Двама от другите пострадали - М.М. от Бургас на 18 години и Н.В. на 21 г. от Стара Загора, са в Клиниката по изгаряния. Те са с различни охлузни и прорезни рани, като утре им предстои операция, обясниха лекарите от здравното заведение.

Трима от пострадалите са настанени в Клиниката по ортопедия и травматология - това са Ж.П. на 41 г. от Стара Загора, Л. Р. на 46 г. от София и И. Т. на 33 години от Бургас. Те са с различни фрактури и контузии, но са обработени и са без опасност за живота.

На лечение в Клиниката по неврохирургия остава М.К. от Бургас на 23 години, на която днес е извършена операция на гръбначния стълб. Осмият пациент, без опасност за живота, е М.М. на 44 години от Бургас, като той е хоспитализиран във Втора хирургия на УМБАЛ "Свети Георги".

Общо в първите часове след полунощ в Спешното отделение на Университетската болница в Пловдив са постъпили 22 от пострадалите в катастрофата, каза днес по-рано през деня изпълнителният директор на болницата доц. Карен Джамбазов. Те са били приети за около 15 минути от Спешния сектор с различни наранявания. Единадесет от пътниците са освободени още тази сутрин след щателен преглед, 9 остават на лечение при нас, подчерта доц. Джамбазов.

В първите часове след катастрофата в болницата са транспортирани М.З. на 22 години от село Средна махала и Й.Г. от Стара Загора, които малко по-късно са починали от тежки политравми, каза пък началникът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев.

Лично министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и кметът на Община Бургас Димитър Николов пристигнаха вчера в Пловдив, за да се запознаят на място със състоянието на пострадалите. Според министър Константинов болницата е реагирала напълно адекватно. УМБАЛ "Свети Георги" разполага с всичко необходимо - спешни екипи, апаратура и консумативи, за да осигури помощ на пострадалите в извънредни ситуации като тази тежка катастрофа, каза той.

На място в болницата бяха и кметът на града Славчо Атанасов и пловдивският митрополит Николай. За тежкият инцидент на магистрала "Тракия" и състоянието на пострадалите се е информирал лично и областният управител инж. Иван Тотев.

Ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" благодари на всички институции, които оказаха и предложиха помощ на пострадалите, техните близки и роднини. Лечебни заведения от Пловдив и от цялата страна бяха в готовност да помогнат с екипи, транспорт и кръвни продукти, за което им благодаря, подчерта и доц. Карен Джамбазов.


Виж коментарите (3)

Още по темата (119):
04.03.2016 Интерпол издирва Ениз Ченгел с червена бюлетина
11.02.2016 Интерпол на помощ за издирването на Ениз Ченгел
10.11.2015 Изчезна собственикът на рейса, който погуби деветима край Пловдив
21.10.2015 ВКС потвърди присъдите за катастрофата на АМ "Тракия", при която загинаха 9 души
05.01.2015 Общо 25 г. затвор за катастрофата на АМ "Тракия" от 2011 г.
31.07.2014 Ченгел, Точев и Димитров съжалиха за случилото се на АМ "Тракия" през 2011
г.
Още новини от Новини от Пловдив:
Едва 20 % от гласоподавателите в Пловдив отидоха до урните към 16...
Домашно куче умря в страшни мъки, след като яде салам с отрова на...
Паднали камъни затрудниха движението по пътя Смолян – Пловдив
Жена е в болница след взрив на газова бутилка в жилище на "Пещерс...
Не е за вярване какви опашки се вият в Пловдив в изборния ден
Майката на Христо Стоичков не успя да упражни правото си на глас,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).