УМБАЛ "Св.Георги" е сред петте в страната, нарушили правата за избор на екип

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:22 / 09.04.2011
3210
Пет болници са нарушили правата на пациентите за избор на екип, сред тях е и Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Останалите лечебни заведения са в София, Шумен и Благоевград. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и уточни, че назначените от него проверки са извършени за два месеца в 138 лечебни заведения в страната.

Близо 5 хиляди и 400 пациенти са използвали услугата за избор на екип, като най-много от тях са били в София, уточни той. Друго често срещано нарушение е пропуск в електронния регистър на лечебното заведение. Сумите за избор на екип, които са регламентирани от Министерството на здравеопазването, са от 350 до 950 лева в зависимост от клиничната пътека, припомни министър Константинов.

На видно място в болниците трябва да има списък с цените за избор на лекар или екип, което става само по изричен личен избор на пациента и се извършва преди започването на лечението. Според д-р Константинов изборът на екип означава въвеждане на ясни правила, а не легализиране на доплащането в болниците.

Пациентите са били ощетявани и в случаите, в които се е налагало да си купуват сами медицинските изделия, каза още министър Константинов. Те са били изпращани в точно определени фирми-вносители на изделия, а след това парите от цената на изделието са се поделяли между фирмата и лекаря, изпратил пациента. Пациентите трябва ясно да са информирани за цените, качеството и местата, на които могат да купят необходимото им
изделие.

Източник: БНР


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Помощникът на Николай Пловдивски с голям шанс да стане сливенски ...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).