Тържествен финал на честванията за 9-ти пехотен Пловдивски полк

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:26 / 02.12.2011
1687
С тържествено събрание тази вечер ще завършат едногодишните чествания, посветени на 125 години от сформирането на 9-ти пехотен Пловдивски полк на Н.Ц.В. Княгиня Климентина. Събитието ще започне в 17.30 часа на 2 декември в залата на Военен клуб (ДНА). Преди това членовете на Инициативния комитет, бивши и настоящи военнослужещи ще поднесат венци и цветя на паметниците на полковник Борис Дрангов и на Гюро Михайлов. Поклоненията са предвидени съответно за 16.30 и 17.00 часа. 

За заключителното мероприятие Инициативния комитет за отбелязване на 125 -години от създаването на 9-ти пехотен Пловдивски полк издава юбилеен вестник с тираж от 500 броя. Той ще бъде раздаден на участниците в тържественото събрание, а екземпляри от изданието ще бъдат дарени на библиотеки и читалища. Доклад за историята и героичните битки на полка, неговите командири и редови бойци ще изнесе Петър Ненков. Заместник-председателят на Инициативният комитет Рада Банялиева ще отчете работата за тази близо повече от година, посветена на юбилейните чествания. Идеята да се припомни бойната слава на емблематичния за българската военна история пловдивски полк беше на народния представител Захари Георгиев

Тя събра изтъкнати пловдивски и столични интелектуалци, историци и музейни дейци, които се включиха в Инициативния комитет и помогнаха да се реализира юбилейната  програма. Тематични календари, валидиране на марка и настолен медал, преиздаване и представяне на книгата за Историята на 9 -ти полк с автор Георги Мустакерски , постоянна експозиция за бойния път на полка в РИМ Пловдив са част от събитията по повод годишнината.


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).