Търси се роял за Историческия музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:28 / 09.11.2011
2315
Кой открадна рояла от зала "Съединение" на Историческия музей? Това попитахме директора на музея Стефан Шивачев. Оказа се, че роялът не е откраднат, а е изнесен поради административни неуредици. След като ви запознаем с цялата абсурдна история, може и да ви се стори, че е по-добре да беше откраднат - това би означавало, че някой го е оценил.  Голямата зала в Музея на Съединението е залата с може би най-добрата акустика в града. Тя е сцена на много концерти, чествания и тържествени церемонии. Последната такава беше първата сесия на новоизбрания общински съвет в понеделник. В залата винаги е имало роял, ползван предимно от възпитаниците на пловдивските музикални училища, и то безплатно. 

До май месец, когато от дирекция "Музика" прекратяват взаимноизгодния договор с музея и си го вземат. Договорът е гласял, че дирекция "Музика" ползва безплатно залата срещу предоставяне на рояла за безплатно ползване. Обяснението - искат от музея 1 200 лева годишен наем, тъй като вече са останали само администрация, и тъй като не правят концерти, им трябват пари за заплати. Исканият наем е непосилен за бюджрта на Регионалния исторически музей. 

Директорът Стефан Шивачев е молил Министерство на културата да оставят рояла, но отговор не е последвал. Затова се обръща към местните хора и институции за съдействие, но до момента без успех. Надеждата на Шивачев е в някоя от музикалните институции, която да предостави инструмент, срещу ползване на зала "Съединение". От музея са осигурили спонсори за пренасянето. От училищата има постоянни запитвания какво става по въпроса, така че - помагайте, ако се сещате кой или къде има хубав роял или пиано, което не ползва.  


Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).