Тромави административни процедури бавят инвестиционно намерение в топ центъра на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:42 / 19.11.2020
7961
Красивите стогодишни сгради в супер центъра на Пловдив са своеобразната визитка на града за неговата уникалност и неповторимост. Единици са неподдържаните здания с олющена фасада и падащи мазилки. Опасните къщи, застрашаващи живота на минувачите, стават все по-малко и на тяхно място се издигат реплики на емблематични здания, повечето от които са строени в началото на ХХ век. Такава сграда трябва да извиси снага на ул. "Гладстон“ № 12.

Тук доскоро беше необитаемата в продължение на две десетилетия къща, в която някога е живял търговецът на тютюн Васил Куцоглу. Тя е строена през 1910 г. по проект на чешкия архитект Йосиф Шнитер. Национализирана през 1974 г. и превърната в детска градина, сградата претърпява редица преустройства, а до задната северна фасада е залепена пристройка с обслужващи функции, разказа пред Plovdiv24.bg арх. Румяна Пройкова, която е автор на проекта за възстановяване на къщата. Подложена на дълго безстопанствено рушене, пристройката изцяло е срутена в течение на годините. Самата основна сграда е в тежко физическо състояние, с дълбоки пукнатини по външните стени, без декоративни елементи по източната и западната фасада.

Проучването на арх. Пройкова на архивните материали и досието в Националния институт за паметници на културата (б.а. - предшественик на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)) проследява историята на емблематичното здание. След реституцията имотът е върнат на многобройни наследници на Куцоглу и банкера Атанас Буров. Понастоящем той е с нов собственик – фирма "ПИ Билдинг 2020“ АД. Намерението на инвеститора Вероника Иванова е възстановяване по архивни данни, съобразено с изискванията на Закона за културното наследство. Името на бъдещата сграда е Verona Residencе, като амбицията на предприемачите е да върнат блясъка на къщата. За Вероника Иванова това е мисия възможна, тъй като по нейна идея са реставрирани уникални сгради на ул. "Иван Вазов“, "Софроний Врачански“, Г. М. Димитров“, "Кирил и Методий“.

Въртележката на административната бюрокрация обаче не пощади инвеститора, решил да вложи сили и средства в обновяването лика на Пловдив. "Имаме съгласуван с НИНКН идеен проект, издадено ни е строително разрешение, имаме указания и становища от Министерство на културата, разполагаме със заповед от Националния археологически музей“ - изброява Вероника Иванова. Бизнесдамата пита на какво основание кметът и главният архитект на район "Централен“ не допълват разрешението за строеж, тъй като Законът за устройство на територията (ЗУТ) дава право да се работи на терен в идейна фаза, докато се изчаква съгласуването на техническия проект, който е последваща фаза.

Къщата на Куцоглу попада в "Историческа зона "Филипопол – Тримонциум – Пловдив“ и е част от групов паметник на културата. "Това е ниска категория, която позволява намеса в плановата схема. В идейния проект направихме промени – била е еднофамилна къща, ние запазваме фасадите, а вътрешното пространство преобразяваме така, че подпокривната част да бъде използваема за съвременните обитатели“ - казва проектантът.

Идейният проект с подробното проучване е съгласуван в Министерство на културата и е внесен в район "Централен“ за издаване на скица виза и строително разрешение. Междувременно обаче сградата е разрушена, тъй като е имало опасност стените да се самосрутят. Инспекторатът на Министерство на културата издава констативни протоколи, а експерти от р-н "Централен“ предложили да се извърши промяна по време на строителството и такъв проект е внесен. Той предвижда възстановява на сградата, предложена в идейния проект на арх. Пройкова.

В продължение на четири месеца комуникацията между инвеститора "ПИ Билдинг 2020“ АД и районната администрация е прекъсната. Районният кмет Георги Стаменов е категоричен, че за да се започнат дейности на обекта, трябва да има нов проект за възстановяване на сградата, съгласуван с НИНКН. През това време инвеститорът бездейства и губи с всеки изминал ден.

Преди около месец арх. Румяна Пройкова е внесла в института техническия проект с нова виза за изцяло изграждане на сградата. "Лично аз мислех, че след като Министерството вече веднъж е разглеждало и одобрило идейния проект, ще можем да работим докато мине съгласувателната процедура за техническия проект, тъй като са идентични“ - сподели известната архитектка, по чиито проекти се реставрират знакови антични обекти в града, сред които форумния комплекс на пл. "Централен“. Така "ПИ Билдинг 2020“ АД е поредният инвеститор, попаднал в лепкавата мрежа на административния подход и тромавата административна процедура.

Проектът на арх. Пройкова за къщата предлага възстановяване не в напълно имитативен дух, но в хармония с оригинала. Новите фасади ще се издигнат върху запазените основи на автентичната сграда. Изкопните работи ще се наблюдават от археолозите Здравка Коркутова и Десислава Давидова, които имат разрешение да извършат спасителни археологически разкопки, издадено от НАИМ-БАН.

"Присъствието на археолози е наложително, защото сегашният център на града е върху античния център на Пловдив. Възможно е да има автентични зидове и трябва да се проведе археологично наблюдение. Ако излязат находки, ще се сформира комисия, която да каже какво да се прави нататък – да се продължава по план или проектът да се преработва“ - коментира арх. Пройкова.

Инвестиционното намерение на "ПИ Билдинг 2020“ АД е за 1200 кв. м. жилищна площ. Бъдещата сграда ще бъде съвременно изпълнение на оригиналния дом на търговеца Васил Куцоглу.

Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
20.04.2022 Зико се намеси лично заради новата къща, която ще изникне на метри от
Главната
12.07.2021 Вероника Иванова се отърва с глоба от 2000 лева за това, че събори паметник на културата в центъра на Пловдив
17.05.2021 Фалстарт на делото за разрушената къща на Куцоглу, подсъдимата бизнесдама не се яви в съда
22.04.2021 Затвор грози бизнесдама заради съборената къща в центъра на Пловдив
02.09.2020 Тази сграда ще се появи между Общината и Цар Симеоновата градина
02.09.2020 Абсурдът в центъра на Пловдив е пълен!
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).