Треньор от Пловдив: Тай Чи освобождава напрежението и стреса

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:13 / 15.08.2023
2236
Тай Дзи Цюан се характеризира със съвкупност от физически движения, медитация, философия, теория, китайска медицина и етика не на последно място. Всички те са преплетени и всяко от тях има своето място в завършена система, която може да се сравни с цяла наука. Това каза преподавателят по Тай Чи Светослав Сомов в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“

Практикуването на Тай Дзи Цюан е медитация в движение и това е едно от най-характерните неща за бойното изкуство, подчерта той. Докато практикува Тай Чи, човек непрекъснато се променя и развива себе си, пренасяйки уменията си в практиката и ежедневието. Човек се учи цял живот и винаги се стреми да подобрява уменията си, обясни майсторът.

"Де факто това е начин на живот“, обясни той.  

По думите му бойното изкуство не е популярно, защото постигането на високи нива на умения изисква себеотдаденост и лично време.

"Много малко са хората, които имат високото ниво на умение, така, че да покажат бойния аспект на тази практика. Това допринася за имиджа й на една лека дихателна гимнастика. Това, което е същественото, е циркулацията на вътрешната енергия – Ци, по време на изпълнението на класическите комплекси и движенията, циркулацията на диханията на тялото. За да се получи тази циркулация, трябва да са изпълнени много условия и изисквания. Циркулацията на енергията води до непрекъснато вътрешно захранване на органите на човек по време на движение и непрекъснато закрепване на чисто физическо ниво“, обясни Светослав Сомов.  

Тай Чи освобождава напрежението и стреса, успокояват емоциите, слагат ги под контрол, сънят се подобрява, обясни преподавателят по Тай Чи. "Стават значително по-спокойни, по-уравновесени, по-балансирани, по-трудно могат да бъдат изкарани извън релси. Здравословното състояние видимо се подобрява, човек става значително по-устойчив на всякакви въздействия, ментални и физически, от гледна точка на вирусни инфекции. Става по-отворен, става себе си“, посочи той.

Живко Кръстев

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Препродажбата на билети продължава
30 индийци ще карат градски автобуси в Пловдив, дават им жилища и...
Няколко въпроса след фаталната катастрофа на булевард "Руски"
В западната част на Пловдив: Вдигат му чистачките, но не му пука
Историческо богослужение на митрополит Николай в Дубай
Как оцеля последното лятно кино в Пловдив?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).