Традициите, градени 100 години в Търговската гимназия, продължават

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:35 / 06.02.2010
6827
На 18 февруари Търговската гимназия "Васил Левски" чества 100-годишнината от основаването си. Огън ще тръгне с факелно шествие от училищния двор на Търговската гимназия. Основната група ще чака в Дондуковата градина до Дома на младоженците. Там десетината факлоносци ще се увеличат многократно. В 17,30 ч. ще се отправят към Джумаята. Тясната улица трябва да поеме многобройното шествие, водено от мажоретките и военен духов оркестър. Ще фокусират погледи и внимание до площад "Централен", където ще е тържествената заря послучай юбилея. Датата наближава - 18 февруари. Честванията продължавават на 19-и, когато се почита патронът на училището. 

В навечерието на празника Plovdiv24.bg  разговаря с директорът Славейка Иванова:

- Госпожо Иванова, откъде дойде идеята за факлоносците?

- Така през 1935-а са отбелязали 25-годишния юбилей на гимназията. Допитахме се до учениците и те поискаха да направим един съвременен римейк. Неслучайно логото на юбилейните празници е: "Традиции, градени 100 години. Те продължават..." За нас сега това е най-голямото предизвикателство - достойно да отбележим достойния юбилей.

- А кои са другите предизвикателства?

- Делегираният бюджет вече отмина като предизвикателсто. Справихме се успешно - управляваме го така, че има пари за всичко - и за развитие на материалната база, и за такова ниво на учителските заплати, че дори не искам да ги споменавам, за да не предизвикам завистливи мисли сред колеги от други училища. Зададоха се и държавните зрелостни изпити, но и те не създават проблем. Постоянното предизвикателство е да задържим на много високо ниво учебно-образователният процес.

- Гимназията е създадена през 1910 г. по идея и инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара и с личната голяма заслуга на деловия елит на града начело със Стефан Обрейков. Целта е била да се създадат икономически кадри за бързо развиващата се икономика.  Славната история ли е най-голямана Ви гордост 100 години по-късно?

- Разбира се - и историята, но най-голямата ни гордост са учениците. На 15 септември 1910 г. в класните стаи са влезли петдесет и осем, сега тук учат хиляда и двама в редовна и още шестдесет и трима ученици в самостоятелна форма на обучение. През последните години приемаме по 29 кандидати в 8 паралелки по различни специалности. Конкуренцията е много голяма. Тази учебна година на второ класиране приехме едва 9-има. Това е капацитетът на гимназията. Бихме могли да разширим приемът, но ще се отрази на качеството на обучението, тъй като материалната база позволява този оптимум. При нас са най-добрите. Всеки влиза по бал, няма отделни квоти за момичета и момчета, съотношението между които е 2:1.

- А каква е конкурентноспособността им след завършване на гимназията?

- Нямат равни в икономическите си знания по работните места и в институтите.

- Колко от тях продължават образованието си?

- Около 90 на сто продължават висшето си образование още първата година, процентът се увеличава през втората. Но и само със средното си образование нашите ученици могат да имат добра професионална реализация. Достатъчно подготвени са. Най-добрите икономисти в държавата са завършили подобни училища. В университетите студентите, завършили нашата гимназия, обикновено ги посрещат с думите: "Ти си направо за асистент."

- Какво за Вас, госпожо Иванова, е усещането да работите в това училище - с толкова история, в една от най-красивите сгради в центъра на Пловдив?

- Чест, гордост и отговорност. Независимо дали си директор, учител или ученик, ти се идентифицираш с гимназията и със своето поведение си отговорен за доброто й име. Лично аз съм бивш неин възпитаник. Още като ученичка мечтаех да бъда учителка тук. Познавам историята, традициите и съзнавам каква отговорност нося. Съзнават го и всички сегашни ученици. Стотици от тях се включват в многобройните инициативи за юбилея - конкурси, викторини, състезания не само по тесните специалности, но и по хуманитарните науки. Те се подготвят не само за бъдещи блестящи икономисти, но се изграждат и като широко скроени личности с богата обща култура. 

Всяка последна събота на май завършилите Националната търговска гимназия "Васил Левски" се събират за бала на випуските. Идват и над 70-годишни, и 20-годишни бивши ученици.  Празниците за 100-годишния юбилей ще съберат вероятно хиляди. За тържествения концерт, който ще се състои на 18 февруари от 11 ч. в палата № 11 на панаира, лична покана получи и премиерът Бойко Борисов, очаква се той да уважи една от най-авторитетните в страната гимназии. На 19-и от 10 ч. ще е поклонението пред паметника на Апостола зад гимназията на Бунарджика. 

Виж коментарите (5)

Още по темата (1):
18.02.2010 Търговската гимназия чества 100-годишнината си
Още новини от Новини от Пловдив:
Събитие за зелен лайфстайл събира хора, каузи и отговорни бизнеси...
Арестуваха младеж, буйствал в затворен жилищен комплекс в Пловдив...
Борислав Инчев към кмета: Трябват решителни мерки срещу нарушения...
Приеха отчета на програмата за въздуха без кмета и ресорни замест...
Свидетелка спъна делото срещу бившия полицай, убил баба си от бой...
Катастрофа на пътя Пловдив-Карлово, загинала е жена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).