Татяна Дончева представя живота на великия диригент Месру Мехмедов в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:07 / 28.03.2016
3623
Адвокат Татяна Дончева ще представи малко познати факти от изследването й за живота и световните успехи на диригента Месру Мехмедов в поредното издание на формата "Опера Бутик" на 30 март в Дома на културата от 19 часа. 

Месру Мехмедов е бил Главен диригент на Пловдивската филхармония и е единственият българин, печелил един от най-големите диригентски конкурси "Димитри Метропулос" в САЩ през 1969 г.

Срещата ще бъде допълнена от камерен концерт на оркестранти и солисти на Опера Пловдив, а програмата включва Вивалди - Концерт за 2 цигулки в ла минор, както и арии от опери на Верди, Пучини и Белини.

Татяна Дончева е инициатор на проекта "Великите забравени". Стартът му е с поредица за българския диригент Месру Мехмедов, който загива в самолетна катастрофа през 1972 година. 

"Мехмедов е единственият българин, дирижирал Нюйоркската филхармония и Вашингтонския национален симфоничен оркестър. Това е "еверестът" на музиката", казва Дончева.

Дончева разказа, че Месру е работил известно време в Пловдивската филхармония, но бил уволнен по неизвестни причини. Николай Гяуров обаче, който е работил с него, знаел за какъв потенциал става дума.

Гяуров и издейства от брат си, Костадин Гяуров, по онова време първи секретар на БКП в Пловдив, да издадат на Месру паспорт, за да замине за Щатите и да гарантира за него. 

Месру заминава и там печели една от първите награди на конкурса "Метропулос" където журито е председателствано от Бърнстейн. Освен това българинът печели и изключителна, специална награда - да бъде асистент на Бърнстейн в Нюйоркскаката филхармония. Той прекарва там 2 години.

Билети за "Опера Бутик" се продават на касата на Концертна зала и пред Общината.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).