Световен художник направи паметник на княз Церетелев

Автор: Васил Динев
Коментари (1)
15:09 / 02.07.2019
1950
Световноизвестният художник монументалист Зураб Церетели направи скулптурен портрет на своя предшественик княз Алексей Церетелев, ревностен защитник на българската национална кауза. Паметникът ще бъде открит на 4 юли 2019 г. в село Церетелево, община Съединение, с тържествен военен и църковен ритуал.

Идеята за поставянето на паметника е на инициативен комитет начело с Почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов. Негово дарение е постаментът за бронзовия бюст. Пиедесталът с височина 185 сантиметра е изработен от риолит – скала, подобна на гранита.

Мемориална плоча на княз Церетелев ще бъде поставена на ресторант "Пълдин“ в Пловдив, за да напомня за делото на руския дипломат, който се бори за правата на българите и за осигуряването на автономия на Южна България. Барелефът също е дело на Зураб Церетели.

Княз Алексей Церетелев развива широка благотворителна дейност в помощ на българите и участва като доброволец в Руско-турската война. Той е член на дипломатическата комисия, която разследва извършените престъпления в българските земи при потушаването на Априлското въстание от 1876 г., и на международната комисия, която съставя Органическия устав на Източна Румелия. Бил е Генерален консул на Русия в Източна Румелия в периода 1878-1882 година. Българите го наричали "нашия княз“. Името му носят улици в София и в Пловдив, а през 1934 г. село Думанлии е преименувано на Церетелево.

Новият паметник е още един знак на признателност за огромния принос на княз Церетелев за българската независимост. На церемонията за откриването ще присъстват Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в България, Н. Пр. Армен Саргсян, посланик на Армения, Н. Пр. Александр Лукашевич, посланик на Беларус, Пловдивският митрополит Николай, Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров, Почетният консул на Русия Георги Гергов и други официални лица. Тържеството ще започне в 14.00 часа.

Зураб Церетели е автор на повече от 5000 произведения на живописта, графиката, скулптурата и монументално-декоративното изкуство. Негови творби може да се видят в Русия, САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Испания, Гърция, Сърбия и други държави. Сред тях са монументите "Сълзите на скръбта“ в Ню Йорк – дар за американския народ в памет на жертвите от атентата на 11 септември, "Да разрушим стените на недоверието“ в Лондон, "Раждането на новия човек“ в Севиля, Испания, и "Доброто побеждава злото“ пред централата на ООН, паметникът на основателите на Европейския съюз в Мец, Франция, и други емблематични композиции. Има над 40 персонални изложби.

Кавалер на ордена на Почетния легион, лауреат на много награди. Член и член-кореспонден на авторитетни академии за изящни изкуства. Президент на Руската художествена академия, основател и директор на Музея за съвременно изкуство в Москва.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).