Съветници искат да се спре шантажирането на инвеститорите в Пловдив

Автор: Цвети Тончева
Коментари (3)
11:55 / 28.04.2022
5315
Спирането на ПУП-ове чрез Общинския съвет означава блокиране на целия град, твърди бизнесменът Илиян Филипов, който днес бе поканен на брифинг на ДБ във връзка с казуса с ПУП-овете, предаде репортер на Plovdiv24.bg. От ДБ обаче контрират, че те в действителност спират шантажирането на инвеститорите от страна на общината. Общинските съветници от ДБ в Пловдив настояват Общинският съвет да спре процедурата за гласуване на нови ПУП-ове, като дори сезираха министъра на регионалното развитие за това.

Той пък изпрати писмо, в което препоръчително се сочи, че всяко продължаване по този начин е нарушение на закона.

Представители на бизнеса обаче протестират срещу това, като казват, че писмото на министъра няма силата на законов акт, то не е наредба. "Знаем, че ЗУТ-ът е несъвършен, но за да работи бизнесът в града, трябва да намерите вратичка. Защо вие търсите къде е заровено кучето, за да спрете приемането на ПУП-ове. Съдът казва кое е законно и кое не, вие нямате право.“, каза Филипов.

ДБ в Пловдив обаче призова бизнеса да насочи цялата си енергия не към общинските съветници, а към общинската администрация, която не действа законосъобразно. Те самите постъпват превантивно, за да не стигат решенията на Общинския съвет до съда.

Общинските съветници от ДБ смятат още, че правната несигурност е абсолютна предпоставка за корупция и те напълно разбират инвеститорите, които твърдят, че търпението им се изчерпва. Още веднъж бе подчертано, че в писмото на министъра ясно се казва, че ако продължава да се допуска изработване на подробни устройствени планове, преди да е изготвена екологична оценка, това ще е нарушение на закона.

Според ДБ е добре, че това се изяснява сега, преди инвеститорите да са направили множество разходи, а след това съдът да констатира незаконосъобразност. Затова преди вече изясненото законово положение кметът вместо да губи време в чудене на кого да вмени грешките на собственото си управление, създаващо незаконосъобразност, да притисне администрацията да си свърши добре и бързо работата  и в близките 2-3 месезца да има изискуема екологична оценка, за да се отпуши процеса за изработване на ПУП-ове. С бездействието си сега кметът е този ,който блокира всички инвестиционни намерения, твърдят от ДБ.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (74):
17.01.2023 Собственици на имот на Гребната база бяха глобени
09.01.2023 Багери налазиха Гребната, режат дървета наред
06.01.2023 Напрежение край Гребната база в Пловдив
19.12.2022 Взривоопасна ситуация на сесията, наложи се да прекратят
заседанието
19.12.2022 Поискаха оставката на кмета и общинските съветници на Пловдив
18.12.2022 Граждани се борят срещу застрояване на 80 дка зелени площи в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).