Състезание за най-интересна физиономия след ядене на арония в Пловдив

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
14:31 / 23.09.2014
2018
Състезание за най-интересна гримаса след ядене на плод арония. Това е само част от подготвените игри и забавления по време на първия по рода си фестивал на аронията, който ще се проведе тази събота в Пловдив. Това заяви организаторът на фестивала Благовеста Крачанова, предаде репортер наPlovdiv24.bg.

Това е фестивал не само за аронията, но и за здравословния начин на живот на децата. Арония фестът е първи не само за Пловдив, но и за страната.

"Фестивалът е ориентиран основно към по-малките деца, защото е много по-лесно да им се окаже влияние и да се възпитат навици на хранене у тях по здравословен начин", добави Крачанова.

Фестивалът ще се проведе тази събота на 27 септември между 10.30 и 14.30 часа на площада пред общината. Предвидени са различни работилници за деца, състезания и игри.

"Ще има състезания по тичане със сок от арония, ще правят портмоне за монети от кутии за сокове и още много забавления', коментира организаторката.

Кукленият театър също ще вземе участие във фестивала. Пред малчуганите ще бъде представена постановка за зъбките.

Ще бъдат предоставени и около 500 стикера за всички на площада. Срещу този стикер всяко дете ще получи нектар. Подаръци ще има за всички участници.

През 70-те години плодът е вкаран в България по молба на съпругата на Тодор Живков. Тя е била лекар и се е интересувала от растения и билки, които имат профилактично действие срещу онкологични заболявания. 

Изследванията на растението започват през 1978 г. от проф. Христо Крачанов, който по-късно заедно със семейството си прави фирма за производство на сокове и други продукти от арония.

Аронията е рекордьор сред плодовете по витамини и минерали, а зрънцата й имат силен антиоксидантен и терапевтичен ефект. Комбинирана с пектин спомага за освобождаването на организма от радиоактивни вещества и тежки метали, полезна е за всеки с повишен холестерол в кръвта. Плодът влияе благоприятно върху очите, върху диабет тип 2, онкологични заболявания.

Аронията е дърво или храст, в България се отглежда основно като храст. Отглеждат се биорастения в Панагюрско, около Сливен, Карлово, Бургас.

Фестивалът е в подкрепа на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 г.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кръщават алея в Пловдив на името на Милчо Левиев
Горан Благоев: Николай Пловдивски в един момент може да каже "Гла...
РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Прокуратурата проверява шофьорче, карало със 170 км/ч по Асеновгр...
Още едно бижу заблестя в Пловдив
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).