Съседи на рухналата къща: Слава богу, че се размина без жертви

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:58 / 10.09.2010
3114
От ранни зори служителите на "Чистота" досъбарят самосрутилата се вчера къща на ул. "П. Р. Славейков" 46 в Стария град. Започнаха с ръчно разчистване на покрива, предаде репортер на Plovdiv24.bg. След като приключат с втория етаж, щели да дойдат булдозерите.

Нито кметът Славчо Атанасов, нито някой друг от общината дойде на място, за види с очите си какво става. Интерес проявиха единствено журналистите и съседите.

"Първия път, когато паднаха части от къщата, току-що бяха минали деца от дом "Мария Луиза". После още на няколко пъти се приземяваха отломки от нея до най-голямото сгромолясване миналата нощ. Години висеше опасно  и над пешеходците, и над преминаващите по улицата автомобили", разказа съседът Еди Мачикян.

"Слава богу, че се размина без жертви", благодареше собственикът на отсрещното заведение Атанас Михайлов, който още не е преживял кошмара от предната нощ. "Родом съм от Стария Несебър. Неслучайно е включен в списъка на ЮНЕСКО. Там се грижим за собствеността си. Стария Пловдив е много по-ценен, но сякаш не осъзнавате това безкрайно богатство", упрекна той и управата, и нехайните собственици.

Години наред се борел за премахването на опасната къща, предлагал сам с още няколко души за своя сметка да я събори, но имал връзка само с един от съсобствениците, някой от другите бил по чужбина и нищо не се получило.

Според Мачикян - както в други държави, въпросът трябва да се уреди законодателно, защото в момента общината няма право да се разпорежда с частна собственост. Наредба в този дух подготвя и общината. "Трябва да имаме законови механизми да се противопоставяме на мундарите, които не се грижат за къщите си в Стария град, не можеш да имаш имот тук и да то оставиш да се руши", смята и кметът Атанасов. 

Кметицата на "Централен" Райна Петрова пък предупреждава, че още 14 къщи са пред самосрутване.



Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (1)

Още по темата (13):
20.09.2010 Кой как е наказан за самосрутилите се къщи в Стария град?
10.09.2010 Досъбарят самосрутилата се къща в Стария град
09.09.2010 Още 14 къщи в Стария град пред рухване всеки момент
09.09.2010 Александър Долев: Никаква толерантност към безстопанствеността
09.09.2010 Ново срутване на къща в Стария град, безхаберието продължава
13.04.2010 Уж неоткриваеми собственици ще търсят в съда истината за рухналата им къща
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).