Със сложна операция в Пловдив спасиха жена от злокачествен тумор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:27 / 21.12.2022
18717
Мултидисциплинарен медицински екип извърши сложна операция за премахването на злокачествен тумор, който затруднявал дишането на 71-годишна жена.

Хирургичната интервенция бе извършена в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги" Пловдив от проф. д-р Карен Джамбазов - директор на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД – Пловдив и ръководител на uатедрата по ушно-носно-гърлени (УНГ) болести на Медицински университет – Пловдив в екип с началника на клиниката по .ицево-челюстна хирургия проф. д-р Петя Печалова.

Пациентката е била с оплаквания от подуване в областта на лицето, сълзене,  намалена чувствителност на горните зъби и кръвотечение от носа. Близо месец жената имала затруднено носно дишане, придружено от тежест в дясната лицева област.

След извършени консултации с УНГ специалист е назначена компютърна томография на околоносните кухини с образни данни за туморна формация в областта на горната челюст.

Този вид тумор е злокачествен, съставен от специализирани клетки, наречени плоскоклетъчни клетки. Среща се често, като една от причините е, че може да започне навсякъде, където обикновено се намират плоскоклетъчни клетки, например - устни, уста и език, сливици, хранопровод, бели дробове ларинкс, кожа, маточна шийка.

За щастие, пациентката е преминала през гладък кратък постоперативен период. След проведено онкологично обсъждане ще продължи последваща терапия и ендоскопско проследяване на локалния статус.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Един от най-великите изпълнители за всички времена е на почивка в...
Днес деца от цялата страна се събират в Стария град
В Пловдив започва пръскане срещу хапещи насекоми
Млад мъж на 21 години потроши магазин в Пловдив
Догодина пътуваме до морето с частни влакове на пловдивска компан...
Силен дъжд над Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).