Суперталант от Математическата гимназия със зов към пловдивчани

Автор: Мария Морунова
Коментари (3)
14:30 / 18.06.2014
5430
Бивши и настоящи ученици от
ОМГ "Акад. К. Попов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Десетокласникът Мирослав Маринов от ОМГ "Акад. Кирил Попов" търси финансова подкрепа от пловдивчани, за да може да участва в международно състезание по математика, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Състезанието ще се проведе от 26 до 30 юли в китайския град Ченг ду. Това всъщност е вторият етап от състезанието, първият вече се е провел и Мирослав има златна значка от него.

"Всеки, получил т. нар. значка от първото състезание има право да участва и във второто. След като аз имам златна значка от първото, получих покана да участвам в състезанието в Китай. Освен мен от България ще има ученици от Стара Загора и Велико Търново, както и от страни като Хон Конг, Малайзия, Сингапур и други", обясни младият талант.

Семейството на момчето и училището му не могат да си позволят да платят участието на Мирослав в престижната надпревара и молят за помощ пловдивчани.

"Изчислил съм, че 2730 лв. са необходими, за да мога да участвам. Това са пари за самолетен билет, такса за участие и средства за престой в Китай", обясни десетокласникът.

Директорът на гимназията д-р Ивайло Старибратов обясни, че даренията ще се извършват чрез сайта на гимназията.

"Министерството на образованието и науката финансира само две международни състезания по математика и информатика. За всяка друга проява се търси финансиране от различни организации, асоциации, частни дарители и т. н.

Днес обявяваме кампанията за набиране на дарения и се надяваме да съберем необходимата сума. Дано да стане до края на юни, защото до тогава трябва да се направи регистрацията за участие в състезанието", коментира д-р Старибратов.

Майката на Мирослав Владка Маринова също каза няколко думи за сина си, с които да призове за помощ.

"В неговата възрастова група той и едно дете от математическа гимназия в София имат най-висок брой точки от първия етап на състезанието. Това го мотивира да участва и във втория", каза Владка.

Мирослав към момента има две отличия от национални прояви. Трето място на националното състезание "Европейско кенгуру", както и второ място от конкурса на Минко Балкански.

"Второто място от конкурса ми дава като награда екскурзия до Франция, както и възможността да продължа образованието си там. Всъщност целта на екскурзията е да се запозная с френската образователна система и да преценя дали да уча там", завърши талантът.

Ето сметката на училищното настоятелство, по която ще се набират средства за участие на Мирослав Маринов в Международното състезание в Китай през юли:

УН "Архимед" - ОМГ Пловдив

ул. "Чемшир" 11

IBAN: BG89UNCR763010774195 42

BIC:UNCRBGSF

Уникредит Булбанк

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).