Стотици пловдивчани почетоха пристигането на частица от мощите на Свети Климент Охридски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:37 / 24.11.2008
2544
Частица от мощите на Свети Климент Охридски вече е в Пловдив, донесена лично от охридския митрополит Тимотей и щипския владика Иларион и връчена на дядо Николай в присъствието на областния управител Тодор Петков, кмета Славчо Атанасов, министъра на транспорта Петър Мутафичев и стотици граждани на празнична церемония, състояла се днес следобед на площад "Стефан Стамболов". "Днес е благодатен ден за Пловдив. Мощите пристигат точно в навечерието на 25 ноември, когато православната църква чества деня на Свети Климент Охридски", каза митрополит Николай. Преди година, когато бил на посещение в Македония, той се поклонил на светите за всички българи божии места и помолил дядо Тимотей да изпрати за Пловдив малка част от мощите на светеца. След разрешението на Светия Синод на македонската православна църква, това вече е факт. "Нека мощите на Свети Климент Охридски бъдат мост за още по-голямо сближаване между нашите братски народи", обърна се към множеството Тимотей.

"В този студен ден две неща стоплят душата ми - фактът, че пристигането в нашия древен и вечен град на духа на Свети Климент Охридски ще направи по-силно духом и нас и ще ни закриля, и ще ни вдъхновява, и предстоящото откриване на храма, носещ името на светеца", заяви кметът Атанасов.

Утре мощите ще намерят постоянното си място в олтара на новоизградения в кв. "Христо Смирненски" православен храм "Свети Климент Охридски". С литийно шествие, предвождано от военен духов оркестър, стотиците граждани се отправиха към храма "Света Марина", където бе отслужена света литургия. Мощите на охридския светец ще останат там за поклонение до утре.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).