ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стотици пловдивчани отбелязаха 102 години от масовото изтребление на арменци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 25.04.2017Коментари (2)3360
©
Стотици пловдивчани се включиха в мирното шествие по повод 102 години от масовото изтребление на арменци. Трагичните събития, разиграли се през миналия век на територията на Османската империя, са известни в цял свят като Арменския геноцид. Скръбната годишнина по традиция се отбелязва на 24 април. Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 арменски мъже, жени и деца, а много други са изселени.

Шествието потегли от Градската (Дондуковата) градина в 17,45 ч. и бе поведено от духовния водач на арменците отец Храч Мурадян председателя на църковното настоятелство, Елизабет Вартанян, председател на СКП "Ереван" и почетен гражданин на Пловдив, Рупен Чавушян, председател на благотворителна организация "Парекордзаган", Артур Ованесян, председател на Съюза на арменците в Европа, пловдивският предприемач д-р Невен Енчев и Рубен Вартанян, председател на училищното настоятелство на ОУ "В. и К. Тютюнджиян" в Пловдив и зам.-председател на Съюза на арменците в Европа.

Начело застанаха деца с барабани от скаутската организация. Хората развяха знамената на Армения и България, както и плакати, осъждащи геноцида. Към шествието се включиха зам.- кметът Георги Титюков и общинските съветници Едуард Сарафян и Николай Бухалов. Голяма част от участниците в проявата бяха облечени в тениски с незабравки и надпис "Помня и изисквам". Шествието премина през ул."Хр. Г. Данов" и по цялата Главна улица, спря на пл."Централен" пред Военния клуб, където прерасна в митинг.

"Това е панихида по повод опита на османския вандализъм да срази християнския дух. Спрямо арменското население бе приложена целенасочена политика на унищожение с цел пълното заличаване на арменското присъствие по земите на империята. Бяха избити беззащитни, невинни деца, жени и старци. Непризнаването и ненаказването на подобен акт срещу човечеството е един от най-непонятните парадокси на нашия цивилизован век", заяви в словото си д-р Енчев. 

Той посочи, че въпросът продължава да тревожи арменците по цял свят, които на 24 април свеждат глави в знак на почит към святата памет на своите милион и половина непогребани жертви. Пловдивският предприемач отбеляза, че светът не трябва да забравятрагедията, за да не се повтаря тя другаде, за да не се изпита тя от някой друг народ.

Народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски прочете две свои стихотворения, посветени на арменците и също получи овации от участниците в митинга. По време на шествието деца раздаваха брошури, разказващи за трагедията на арменския народ.

Арменската общност настоя за официално признание от страна на Турция за геноцида от 1915 г., който беше наречен нечувано престъпление. "Само приемайки и признавайки геноцида над арменците, Турция ще покаже на света, че наистина иска за бъде нова държава с нов, европейски облик", се казва в декларация, която бе прочетена от трибуната. Документът ще бъде изпратен до генералното консулство на Турция в Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кога ще си признаят от Турската Държава за това престъление срещу Арменския народ!
+2
 
 
Браво за шествието- РЕСПЕКТ! Арменците са неделима част от Пловдив, допринасящи само хубави неща за града ни!Християни с традиции и принципи! Относно читаците:нямат място в Европа!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: