Стартира първото дело срещу мобилен оператор в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (29)
09:11 / 18.01.2013
26661
За 12 февруари е насрочено делото на 136 собственици от жилищен район "Тракия" срещу мобилния оператор МТел. Крайната цел е чрез съда да бъде свалена антена от покрива на блок 202. Припомняме, че сагата започна още през лятото на 2009 г., но тогава Пловдивският съд забави първото заседание, защото трябваше да призове хора, които не живеят от години в страната.

Хората от въпросния блок настояват базовата станция, която е разположена на покрива на жилищната сграда, да бъде свалена, а договорът да бъде обявен за нищожен. Според юристи, за да бъде монтирана антената, трябва да се вземе съгласие на общо събрание и на четирите входа. Живущи в блока твърдят, че такова никога не е имало. 

Проблемите на хората от блок 202 започват преди близо 6 години. Блокът, върху който са поставени излъчвателите, има четири входа. Исковата молба бе депозирана в Районния съд през 2009 г. от името на представителите на три входа. Основното искане е съдът да обяви за нищожен договора, сключен между живеещите само в един от входовете и мобилната компания.

На покрива на бл. 202 в жк. "Тракия", над вход Б, са монтирани няколко съоръжения на мобилната компания. Договорът е сключен само с обитателите на този вход. Блокът обаче е построен на принципа на жилищностроителните кооперации и идеалните части са общи. Така че трябва да се вземе съгласие на общо събрание и от четирите входа.

"Настояваме да бъде обявен за нищожен договорът за разполагане на базова станция на покрива на жилищната сграда, обясни Вили Йорданова - една от собственичките, през 2009 г. Тогава тя разказа, че преди няколко години представител на въпросния оператор отишъл в техния вход и поискал да сключи договор за монтиране на антена.

"Изгонихме го най-позорно и той се отби в съседния вход. За един наем от 120 евро на месец те се съгласиха да ги облъчват и подписаха", каза Йорданова.

АНКЕТА:
Трябва ли да бъдат премахнати антените на мобилните оператори от покривите на жилищни сгради?

Да, защото са вредни
Не, по никакъв начин не ми пречат

Тя обясни, че сградата представлява ЖСК с 4 входа и за монтирането на станцията е нужно съгласието на всички собственици. Точно с този аргумент те настояват съдът да отмени сключения договор. Това ще е първото дело от този род в града, а може би и в страната.

"Не искам да ви говоря, че съм на 13-я последен етаж и облъчването е право срещу моя апартамент. Преди време дойде специалист и измери, че на места в жилището ми електромагнитното поле многократно надвишава нормите.При това съм онкологично оперирана и това са ми противопоказни облъчвания", каза Йорданова.

От друга страна пък, инженери и самите телекомуникационни компании упорито защитават тезата, че излъчванията са минимални и не биха могли да имат каквото и да е въздействие върху хората. Някои специалисти твърдят, че един GSM е много по-вреден от поставените по покривите антени. Те излъчвали под ъгъл и ако имало някаква вреда, то тя не е за хората, които се намират отдолу.

Виж коментарите (29)

Още по темата (59):
01.06.2023 Сигнал: Антена на Yettel е насочена срещу стаите на нашите деца
12.04.2022 Пловдивчани към Yettel: Кажете коя генерация са в момента антените на
покрива?
21.03.2022 Позиция: Антената на Yettel не е 5G, няма научни доказателства за
вреда
17.03.2022 Жители на Пловдив за антена на Yettel: Дръвчета вече съхнат заради електромагнитните вълни
12.03.2020 Жители на "Тракия" на бунт срещу антени на "Теленор": Облъчват ни!
31.07.2019 А1 с подробна информация пред Plovdiv24.bg за новата антена в Кючука
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).