Стартира европейската седмица за намаляване на отпадъците на територията на район "Южен"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:26 / 23.11.2021
1429
Ежегодно в район "Южен" се  отбелязва  Европейската седмица за намаляване на отпадъците.  Тази година темата е "Кръгови общности" и седмицата стартира с една нова инициатива "Осинови дърво".

Кампанията "Осинови дърво" цели да привлече всички живущи в района, които искат да осмислят по един по различен начин празника си - рожден ден на детето си, семеен празник или друг повод, като изберат и закупят дърво от подходящ  вид съгласувано първо с  еколозите на района  и съвместно с тях се определи мястото му за засаждане. Всеки един участник ще получи сертификат от кмета на район "Южен" за участието си в кампанията.

Днес старт на кампанията положи първокласника Георги Стоянов Атанасов от СУ "Св. Константин Кирил Философ" със своята майка, като сподели, че иска повече деца, като него да се включат в тази благородна инициатива.

"Ние децата искаме повече зеленина, защото какво е град без дървета, все едно море без пясък"- каза той. И да ще се грижа за това дърво, за това избрахме и това място в близост до дома, където живея".- допълни той.

Зам. кмет на район "Южен" Екатерина Стефанова и зам. кмета Панко Енев му връчиха и първият сертификат подписан лично от г-н Костадин Язов с благодарности към него и родителите му, за това, че подкрепят детето си в тази благородна инициатива, като оставят нещо добро след себе си: "Ръка за ръка за един по-чист свят!"

Втората инициатива, която стартира вчера е проведеният  открит урок в  онлайн среда с  учениците от 7 клас на СУ "Константин Величков" с класен ръководител Диана Димитрова  на тема: "Мисли зелено, събирай разделно" съвместно с инж. Евтимия Първанова - главен  експерт "Екология" при район "Южен" и г-жа Виктория Гецова - регионален мениджър на "Булекопак". Презентацията, която бе споделена с учениците събуди техният интерес и се създаде една много добра атмосфера на дискусия. В нея се коментираха въпросите как да  събираме отпадъци разделно, къде са контейнерите за разделно събиране и др.

Учениците предложиха и за в бъдеще да имат подобни такива срещи с представители от различни институции занимаващи се с проблемите на околната среда в техният град, за да може наистина градът ни да стане град с по-малко отпадъци  и по-чист въздух.

Кампанията "Осинови дърво" продължава и търси своите осиновители.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).