Срещи с поглед в бъдещето в МУ Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:32 / 29.10.2019
4458
Ректорското ръководство на МУ – Пловдив в лицето на проф. д-р Мариана Мурджева – ректор на университета, и проф. Диляна Вичева – зам.-ректор МСПД и представител на УМБАЛ "Каспела“, както и проф. Анастас Баталов – зам.-ректор учебно-болнична координация и представител на УМБАЛ "Каспела“, проведоха работна среща с проф. Николай Желев – доктор хонорис кауза на МУ – Пловдив, преподавател в University of Dundee (UoD) – световен лидер в областта на фармацевтичните изследвания, и проф. Christine Leiper – изпълнителен директор на компания Onorach за клинични проучвания с лекарства, стволови клетки, биомаркери и нутрицевтици.

Това е втората по реда си среща, в която Медицински университет – Пловдив търси  възможностите за включване в Европейската мрежа на центровете за клинични изследвания по персонализирана медицина, онкология, лекарствени носители за прицелна терапия и биосензори – PatFINDER.

Проф. Christine Leiper – изпълнителен директор на Onorach, представи дейността и успехите на компанията, като сподели опита си от финансирания проект PatFinder за разработвaне на софтуеър за събиране на информация за подходящи стационарни пациенти, обект на клинични проучвания. Това е електронна платформа с анонимизирани данни за пациенти с определени заболявания, които могат да бъдат статистически валидиран таргет за  включване в проучвания.

Проф. Николай Желев като "академичен предприемач“, който създава бизнес с цел комерсиализация на резултати от научноизследователска дейност, представи конкретни примери как фармацевтичната индустрия прилага резултатите от научните изследвания за транслирането им в клиничната медицина. Проф. Желев даде допълнителни разяснения относно възможностите за създаването на стартиращи и спин-оф компании с участието на МУ – Пловдив.

Създаващите се контакти на учени-медици и биолози с компании, участващи за трансфер на технологии от науката към практиката, са основани на общ интерес и са в основата на стартирането на съвместни проекти и фирми за трансфер на резултати.

Проф. Мариана Мурджева изрази готовността на Медицински университет – Пловдив за научен и образователен обмен по споразумения, вкл. Еразъм+ програма и за клинични проучвания с включване на изследователи от наши университетски болници.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).