Спас Костов от РЗС: Градски референдуми по всички важни въпроси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
14:24 / 19.10.2011
8582
Спас Костов е роден на 21 март 1985 година в град Пловдив. Завършил в Национална Търговска Гимназия - гр.Пловдив,специалност Икономика. Завършва висше образование със специалност Политология и втора специалност Право. Владее свободно, писмено и говоримо, английски език. В момента работи в Адвокатско дружество. Спас Костов е председател на Младежката организация на РЗС - гр.Пловдив. Член на контролно-ревизонния съвет на Общинско ръководство на РЗС - гр.Пловдив. Той се съгласи да отговори на въпросите на Plovdiv24.bg.


- Добър ден, господин Костов. Да започнем с въпроса за първото нещо, което ще направите, ако бъдете избран за общински съветник от политическа партия РЗС?

Безспорно първото, което трябва да се направи, е ревизия на всички общински сделки през последните години в град Пловдив и изваждането им на светло, за да може цялата общественост да се запознае с това, което е вършено в общината. Вероятно новоизнесените факти ще са любопитни и нелицеприятни. Аз вярвам, че нещата трябва да започнат на чисто, защото всички виждаме проблемите в нашия град и лошото е, че няма воля за промяна в останалите казионни партии и местни организации, които са за запазване на статуквото и продължаването на криминалния преход.От друга страна, ако има добро и позитивно, то да се запази и надгражда.

- В този ред на мисли да ви попитам, защо избрахте да се присъедините към РЗС?

Политическа партия РЗС е единствената реална опозиция на властта, с ясно изразена позиция по това, как трябва да се развива нашата страна и най- после да видим промяната, за която толкова много жадуваме. Аз като млад човек се надявам да започнат да се ценят младите и образовани хора в България, защото колкото и клиширано да звучи, те са бъдещето и трябва да им се дава възможност да реализират своите иновационни идеи,за превръщането на България, а в частност и Пловдив, в по-добро място за живеене. На всички ни омръзна да виждаме едни и същи фигури, както на национално, така и на местно ниво, зад които стоят съмнителни олигархични интереси и те са проводници на политика за лично обогатяване.

- Вие сте председател на младежката организация на РЗС, мислите ли че повече млади хора трябва да се интересуват от политика?

Задължително е всички да се интересуват от това, което се случва около нас и по специално в политиката, защото само ако сме активни и добре информирани можем да променим съдбата на нашия хилядолетен град, а разбира се и на цялата държава. Ние в младежката организация на РЗС в Пловдив, смея да твърдя, работим по най- новите европейски и световни стандарти в политиката и сме събрали екип, който може да помогне за развитието и на града ни. Аз искрено вярвам в това и се надявам, че много хора ще оценят нашите усилия и ще подкрепят с вота си на доверие нашите идеи.

- Кое беше водещо във вашата дейност в предизборната надпревара?

Срещнахме се със стотици хора и от персоналните разговори разбрахме какви са техните реални проблеми и какво можем да направим ние без да даваме непосилни и мегаломански обещания, като някои наши опоненти.

- Ще назовете ли конкретни проблеми, които приоритетно ще се опитате да решите, ако бъдете избран за общински съветник?

Необходимостта от саниране на старите панелни блокове в града е крайно наложителна и с годините тази нужда ще се усеща все по-силно при съгражданите ни. Особено критично е положението в кварталите "Смирненски" и "Кичук Париж". Поради тежката икономическа обстановка в страната знаем, че за едно семейство е трудно спестяването на средства, затова ако бъда избран за общински съветник, едно от основните неща, по които ще работя е осигуряване на помощ от общината и държавата за разрешаването на проблема. Едно от възможните решения е "Топлофикация" да поеме отговорност за санирането на жилищата на пловдивчани, а натрупаните задължения към фирмата да се приспадат частично от стойността на ремонтите и да се инвестират в нови уреди за дистанционно отчитане на потреблението. Дейностите по санирането ще се съфинансират с европейски и общински средства.

Недопустимо е в момента да не се прави нищо и всеки да се бори индивидуално, санира се на парче, което не само е неестетично визуално, но не помага за стабилността и сигурността на сградата.

Друг проблем, който ме притеснява, е градския транспорт. Знаем добре лятото до какви високи температури се стига, съответно придвижването с обществения транспорт е не само неприятно, но и крайно опасно за възрастните хора. Това са условия, недопустими за държава от Европейският съюз в 21 век. Затова аз и колегите ми от "Ред, законност и справедливост" ще се борим за повече автобуси с климатици, за да могат пътниците и служителите в автобусите да пътуват комфортно и удобно в летните жеги.

Най-голямото съкровище на Пловдив са децата. Пловдивска община трябва да организира системата на детските ясли и градини така, че децата да растат в радост, а родителите да не са в тревога. Запазването и повишаването на квалификацията на педагозите и възпитателите в детските градини и училищата, да бъде не само лично техен, но и общински ангажимент.А ако погледнем площадките за игра и спорт в двора на всяка детска градина и училище? Там положението е направо трагично и "крещи" за промяна.

Един от основните приоритети, по които също смятам да работя, са проблемите засягащи условията в местните болници и ДКЦ-та. Обстановката там е мизерна, нехигиенична и опасна. Има нужда от сериозна реформа и намиране на средства за постигане на прилични условия. Става въпрос за живота и здравето на българите. Общинските съветници на "Ред, законност и справедливост" ще настояват за въвеждането на строг контрол върху финансирането и дейността на общинските лечебни заведения в Пловдив, за борба с корупцията и злоупотребите в тях.

В областта на туризма ще полагам максимални усилия за популяризиране на града и за утвърждаването на Пловдив като културна столица на България, защото го заслужава. Има много с какво да се гордеем - с древна история, красива природа, антични места и обекти, талантливи творци и т.н.

- РЗС има радикални идеи за промяна на Конституцията и други важни идеи, как бихте коментирали това?

Промените в Конституцията са задължителни, защото в момента тя е направена така, че да може да баде извършен криминалния преход и разбира се да не се потърси отговорност на тези политици през последните повече от 20 години , които се обогатиха за сметка на българския народ. Както казва нашият кандидат за президент доц.д-р Атанас Семов "България не е бедна държава, България е много крадена държава". Ако хората си направят труда да се запознаят по- детайлно с нашата програма ще разберат, че ние сме единствената партия предлагаща конкретни действия. Например:

- намаляване на депутатите от 240 на 100
- избирателите да могат да отзовават своите народни избраници
- премахване на имунитета на депутатите и
още много, както се убедихте, важни промени за да се превърнем в истинска европейска страна с горди граждани.

- Да се върнем на местна почва, кажете ни още някои идеи, които са заложени във вашата програма за Пловдив?

Ние искаме демокрацията да баде реална в нашия град затова предлагаме градски референдуми по всички важни въпроси, гражданите да имат достъп до сесиите на Общинския съвет, а защо не и предаването им по интернет в реално време, за да може всичко да е прозрачно и да се спрат далаверите.Също така имаме идеи в областта на екологията, чистотата, градоустройството и администрацията.

- И накрая кажете ни вашата максима, ако имате такава?

Това е една мисъл на Джордж Оруел "Да се говори истината във времена на всеобща измама е революция"


Виж коментарите (6)

Още по темата (764):
08.10.2012 ГЕРБ отваря нова страница в Калофер
08.10.2012 Румен Стоянов спечели частичните местни избори за кмет на Калофер
03.10.2012 Искра Радева: Подкрепете Лалка Драгоева за кмет на Калофер
28.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
27.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
20.09.2012 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Калофер Лалка Драгоева се срещна с пенсионери
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).