София и Пловдив се откъсват индустриално от другите части на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
08:46 / 28.08.2015
12881
Новите работни места в България се създават основно от преработващата индустрия, аутсорсингът и ИТ и комуникационните услуги. Най-осезаемото повишаване на заетостта в сферата на ИТ и аутсорсинг услугите има в София и Пловдив, където работните места са повишени съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г. Това са изводите от доклад на изследователската група Industry Watch "Двигателите на възстановяването: "Карта на растежа" за водещите български сектори и региони".

Докато в петте години след започналата през 2008 година криза работните места в ИТ и аутсорсинг индустриите са увеличени с 8%, то в София и Пловдив ръстът е по над 15%. В третия по големина град - Варна, ръстът е само 3%. Общо новите работни места в тези индустрии са 71 хиляди.

"Развитието на ИТ сектора беше съпроводено с рязко увеличаване на търсенето на софтуерни специалисти, което доведе до значително повишаване на заплатите в сектора. В периода 2008-2013 г. средната заплата на ИТ специалистите в България се повишава с 57%, при среден ръст на заплатите в страната с 42% общо за всички сектори. Сред големите области най-осезаемо се повишават заплатите на софтуерните специалисти в Пловдив (с над 70% за 5 години) и Русе (с 69%). В периода 2008-2013 г. заплатите на наетите в ИТ фирми в столицата са се повишили с близо 50%", пише още в доклада на Industry Watch.

Индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата София. Предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от наетите в индустрията, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наети в преработващата промишленост в страната. Сред водещите индустриални центрове в България попадат също и Благоевград, Стара Загора и Русе.

През миналата година най-голямо увеличение в износа е отбелязано в производството на резервни части и оборудване за автомобили, следват пластмасата и каучук, лекарства и козметика и превозни средства. Горната графика показва, че увеличението на експорта на тези индустрии е по-високо от средното за страната в сравнение с 2008 година.

Най-голям е напредъкът в ИТ индустрията. Износът днес е над 4 пъти повече в сравнение с 2008 година.

Източник: ClubZ


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
За високи стандарти и предимство при финансирането в културата се...
Пенсионер стана за резил в Пловдив, арестуваха го
Стреляха по градски автобус в Пловдив
Световноизвестна пловдивчанка направи голям жест
Най-вкусният фестивал в Пловдив се завръща
Шофьор на BMW с брутални действия към колега, просна го на земята...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).