Собственикът на съборения тютюнев склад в Пловдив: Дочуване!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (26)
11:06 / 08.03.2016
8699
"Няма да давам коментар. Дочуване". Това бяха единствените думи пред "Дневник" на Георги Бранеков, член на съвета на директорите на "Пи Джей Трейд" АД и управител на притежаваната от дружеството фирма "Одрин 8", собственик на тютюневия склад на същата улица. 

Сградата, част от емблематичните за града тютюневи складове, бе почти изцяло съборена в неделя, като силната обществена реакция попречи тя да бъде напълно разрушена.

Междувременно от окръжната прокуратура в Пловдив казаха, че в рамките на заведеното вчера производство ще бъде изясняван и случаят с представения от Общината документ.

На пресконференция вчера кметът Тотев показа удостоверение, издадено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) от 2010 г., който казва, че сградата на ул. "Одрин" 8 не е паметник на културата и е извън т.нар. охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима ценност. 

На показания документ липсваха имена и подписи на издалите го експерти. Впоследствие Министеството на културата съобщи, че такова становище не е издавано, а събореният тютюнев склад е деклариран паметник на културата от 1977 година и се намира на територията на групов паметник - историческата зона на Пловдив.

Оригиналният документ от НИНКН, с който "Дневник" разполага, е със същия входящ номер и същата дата, който удостоверява, че сградата е разположена върху охранителната зона. 

"Обектите попадат в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, паметник на урбанизма и културния пейзаж ", пише в становището. 

В документа НИНКН заявява, че "всички искания за намеси в охранителната зона на недвижимите културни ценности се съгласуват ... от министъра на културата или от оправомощени от него длъжностни лица след писмено становище на НИНКН".

Виж коментарите (26)

Още по темата (100):
03.01.2024 Съдебната сага за съборения тютюнев склад на "Одрин" 8 продължава без
яснота
11.11.2023 Административният съд върна делото за събарянето на тютюневия склад "Ориент Табако"
18.03.2023 Сагата с тютюневия склад "Ориент Табако" продължава
20.01.2023 ВАС окончателно взе решение за склада на "Одрин" 8
04.02.2022 Окончателно: Обвиняемите за съборения тютюнев склад в Пловдив бяха
оправдани
23.11.2021 Възстановяват полуразрушения склад на улица "Одрин"
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).