Собственик на оранжерии край Пловдив: Конкуренцията на зеленчуци от парници в Гърция е убийствена!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:15 / 09.02.2022
9712
Заради скока на горивата голяма част от българските производители на ранни оранжерийни зеленчуци предпочетоха да спрат производство, вместо да продават непосилно скъпи домати краставици. Един от малцината оцелели е Веселин Велев – собственик на 50 дка оранжерии край пловдивското село Куртово Конаре, разказва bTV в свой репортаж.

"Първите домати очаквам да бера около 25-30 март", заяви Веселин.

Всеки сезон той произвежда около 1500 тона ранни зеленчуци. От няколко дни бере краставици, цените са убийствени.

"Българска краставица е около 4,70 - 5 лв., а вносна от 2,50 лв. до 3,70 лв. Количествата, които берем в момента, не са големи. Нямаме проблем с реализирането. Може да имаме проблем, когато започнем да берем по-големи количества, това ще е март и април", добави той.

Най-ранните български домати ще бъдат при потребителя между 6-7 лв. за кг: "7 лв. е реалистично, но на дребно, а 5 лв. е борсова цена", обясни зеленчукопроизводителят.

По информация на българските стокови борси доматите са поскъпнали с 55% в сравнение със същия период на миналата година. Сиренето става все по-скъпо: Как се променя цената от мандрата до магазина Веселин оцелява на ръба, защото ползва комбинирано газ и дърва:

"5 градуса външна температура със силен вятър. Котелът работи. Това днес само за през деня ще ни струва около 2-3000 лева отоплението", заяви той.

Според него конкуренцията на зеленчуци от парници в Гърция е убийствена:

"Днес и вчера вносът на гръцка краставица в България падна с 1 лв., 1,20 лв., 1,50 лв. Българският зеленчукопроизводител не може да свали за два дена 1,50 лв. Това е убийствено", заяви Веселин.

Основното преимущество са климатичните предимства. Разходите за отопление в Анталия и Крит са в пъти по-малки. "При тях дневни и нощни температури са 5-7 градуса по-високи. С много голяма сума за отопление са напред“, смята той.

Веселин Велев използва пчели за опрашване на доматите. За него това е най-ясната индикация за чистота на продукцията. Категоричен е, че помощта от правителството е нужна сега, а не след два месеца:

"Ако нас ни няма, няма да има Министерство на земеделието, няма да има никой нужда от него", добави той.

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).