Служителки на НАП Пловдив се забъркаха в голям скандал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
12:10 / 30.11.2016
25232
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо главен специалист в Дирекция "Обслужване" и хигиенистка в НАП Пловдив.

Нели К., на 43 г., е предадена на съд за това, че през периода от 1 януари 2014 г. до 10 ноември 2015 г. в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е присвоила чужди движими вещи, които владеела - пари на обща стойност 2 691 лева, предоставени й от седем лица за заплащане на задължения за здравноосигурителни вноски .

Нели е предадена на съд и за това, че през периода от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г., в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството й на длъжностно лице - "Главен специалист" в Дирекция "Обслужване" в сектор "Прием и обработка на декларации и предоставяне на услуги и информация" към ТД на НАП-гр. Пловдив е приела пари на обща стойност 5 980 лева от Фанка Д., които не й се следват, за да наруши службата си и да промени здравноосигурителния статус на 21 лица, като отрази в системата за управление на приходите на Националната агенция по приходите, че са заплатили дължимите здравноосигурителни вноски, без да е извършено плащане и без да са представени документи за него.

Фанка Д., на 48 г., е предадена на съд за това, че през периода от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г. в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, противозаконно е присвоила чужди движими вещи, които е владеела - пари на обща стойност 4 940 лева, предоставени й от различни лица, за заплащане на задължение за здравноосигурителни вноски, които не заплатила, а предала парите в подкуп на Нели К..

Фанка Д. е предадена на съд и за това, че от 4 ноември 2015 г. до 28 декември 2015 г., е дала пари на обща стойност 5980 лева на Нели К., в качеството й на длъжностно лице, за да промени здравноосигурителния статус на различни лица, като отрази, че са заплатили дължимите здравноосигурителни вноски, без да е извършено плащане.

По делото е установено, че Нели К. е получила различни суми пари - от 50 лв. до 800 лв. на ръка от седем лица, които били нейни познати, като обещала да им плати здравните вноски, но не ги внесла, а задържала и похарчила сумите за лични нужди. 

В служебните задължения на Нели К. не е било включено събирането и съответно внасянето по сметка на НАП на вноски за здравно или социално осигуряване.

В същото време Фанка Д., която работела на длъжност хигиенист в НАП-Пловдив, е дала, а Нели К. е приела общо 5 980 лева, срещу което Нели К. заличила неплатени вноски в информационната система на НАП и издала удостоверения за непрекъснати здравноосигурителни права на 21 лица.

По делото са разпитани над 50 свидетели. Най-тежкото, предвидено от закона наказание за извършените от обвиняемите престъпления, е лишаване от свобода до осем години и глоба до 10 000 лева, като за Нели К., тъй като е извършила престъплението подкуп в качеството си на длъжностно лице, се предвижда и лишаване от права да заема държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия.


Виж коментарите (13)
Още новини от Новини от Пловдив:
Издадена е заповед да се проверят всички камери, които са засекли...
Заведение в "Капана" хванато в крачка
Кметът: Поклон пред творците на Пловдив!
Богослов: Напълно логично е митрополит Николай да бъде номиниран ...
Цветелина Пенкова отчете мандата си в Европарламента и се срещна ...
Читателка: Намерена е голяма връзка с ключове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).