Слави Георгиев за договора с "Тикси": Г-н Димитров, това Вашата пенсионна осигуровка ли е?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:47 / 27.06.2023
4831
"Ако този договор влезе в сила, това означава, че Община Пловдив няма да има контрол върху "Синя зона", което е скрито концесиониране и фирмата ще ни казва какъв е приходът от таксата за платено паркиране." Това заяви независимият общински съветник Слави Георгиев по отношение на последните събития, свързани с модернизирането на електронно-билетната система на градския транспорт в Пловдив. Поводът за думите му е клауза в договора с "Тикси", според която 20% от приходите от продажбата на билети за платено паркиране се предоставят на фирмата в рамките на следващите пет години. Допълнително 10% от продажбата на билети и карти за градкия транспорт ще бъдат предоставени на същатата фирма.

На сесията на Общинския съвет в четвъртък за втори път ще се разглежда предложението за осигуряване на средства в размер на 4,2 млн. лева по договора с фирма "Тикси" АД, която спечели обществената поръчка за модернизацията на електронно-билетната система в масовия градския транспорт, който е на обща стойност над 14 млн.лв.. Този път предложението е средствата на бъдат взети от отчужителните процедури, и от ремонта на ул. "Царевец" и бул. "Хаджи Димитър", чиито проекти са забавени.

"Поисках да се види какъв е приходът от таксите за "Синя зона". Редно е да бъдем уведомени какво се случва и да има публичност.", сподели Георгиев и коментира, че администрацията е отказала да предостави такава справка на общинските съветници.

По думите му обяснението, което е дадено е, че: "Не намират къде в договора трябва да предоставят такава справка на Общинския съвет. За да изпълнява договора Община Пловдив трябва да осигурява нормални експлоатационни условия съгласно технически изисквания, да застрахова и да осигури квалифициран персонал - всичко това обаче не е притежание на общината, а на частните форми, обслужващи градския транспорт. Някой уведомил ли ги е, разговарял ли е с тях за това", попита независимият общински съветник и допълни, че те не са ангажирани с тези условия.

"Ако договорът бъде развален, то 1 434 000 лева е неустойката, в същото време гаранцията за изпълнението на фирмата е в размер на 120 000 лева - това е цялата отговорност на "Тикси" АД", подчерта Слави Георгиев по време на пресконференцията и продължи да цитира:

"Според чл. 38 от договора (който е добавен малко преди подписването на договора) - почти няма причина, по който договорът да бъде развален, т.е. Община Пловдив е направила всичко възможно този договор да влезе в сила и да започне неговото изпълнение. Г-н Димитров, това Вашата пенсионна осигуровка ли е", попита Георгиев кметът Здравко Димитров и продължи: "Така неизгоден за община Пловдив е този договор, ощетява интересите на пловдивчани и бюджета."

По думите му: Според Закона за обществени поръчки не може да бъде подписван договор без осигурено финансиране и е в нарушение със закона, защото той е подписан без да е осигурено финансиране, четири дни след решението на Общинския съвет от миналия път, с което средства по този договор бяха предоставени за довършване на стадион "Христо Ботев".

"Ако ОбС реши да не бъде осигурено финансиране, то отново ще сме в нарушение - имаме подписан договор, но няма осигурвено финансиране и АДФИ трябва да наложи персонална глоба на кмета Димитров.", заключи Георгиев.

Той подчерта, че 8 млн. лв. от оставащите по договор Здравко Димитров прехвърля за следващия мандат и отговорността да ги търси и намери са на следващия кмет.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (1014):
16.05.2024 Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсове на автобусите
16.05.2024 Забравете за някои автобуси в късните часове, промените ще са факт след няколко месеца
15.05.2024 Над 2000 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив
12.05.2024 Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
12.05.2024 Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ли затруднени пътниците?
08.05.2024 Пловдивчанин: Спрете да уронвате престижа на цял един град
Още новини от Новини от Пловдив:
Зов за помощ! Калин отново има нужда от средства за животоспасява...
Адвокатката на барикадиралия се полицай: Опитал е да се обеси на ...
Министърът на МВР: 12 часа тежки преговори в Пловдив!
Пловдивската полиция с подробности около задържането на полицая, ...
Безплатен скрининг в Световния ден за борба с хипертонията
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай в Пловд...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).