Славчо Атанасов атакува остро "Синя зона" в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
14:28 / 20.07.2015
8447
"Ние сме наясно, че в град като Пловдив "Синя зона" трябва да има, но на този етап анализите, които нашите експерти и общинският съветник Руси Панчев са направили, сочат, че тази зона в този й вид и обхват е крайно неефективна и се явява нов, допълнителен данък за пловдивчани. 

Точно поради тази причина смятаме, че пловдивчани трябва да си кажат думата и наесен след местните избори, когато сегашното управление бъде сменено, организираме обществено допитване". 

Това заяви на пресконференция в Пловдив днес народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

На нея общинският съветник Руси Панчев представи анализ, според който ОП "Паркиране и репатриране" е по-скоро за издръжка на хора, вместо да е ефективна дейност при урегулиране на паркирането, и да генерира приходи.

"Синята зона" заема една трета от града, а е със заетост - едва 30 %. Нормално е да се търси 6-процентова заетост.

210 служители работят в него от март тази година. На един инкасатор се падат по около 15-16 места. За сравнение - в София на един инкасатор се падат по около 80 до 100 места. Печалбата от дейността на "Синя зона" е 900 000 лв. за една година, което за такъв вид дейност е изключително малка", посочи Руси Панчев.

В същото време той цитира данни от отчета на кмета за 2013 година, според които става ясно, че от репатрирането на автомобили са генерирани приходи в размер на 133 360 лв. 

Данните на ОД на МВР обаче сочат, че за същата година са репатрирани 12 402 броя МПС, което /по 30 лв. на МПС/ прави многократно повече - 490 000 лева. За 2014 година същата тенденция се запазва.

Славчо Атанасов бе категоричен, че след изборите наесен трябва да се направи пълна ревизия на работата на предприятието ОП "Паркиране и репатриране" заради неяснотата за движението на парите, генерираните приходи и разходи.

По думите му е нужно не само обществено допитване, но и радикална промяна на дейността на"синя зона", направена на базата на обстоен анализ.

"Синята зона" се прави, за да урегулира паркирането и е в полза на гражданите, а не да ги натоварва финансово, създавайки им затруднения. Аз не желая да печеля, натоварвайки пловдивчани с един такъв втори данък, категоричен е Славчо Атанасов

В централна градска част трябва и могат да бъдат урегулирани терени за обществени паркинги. 

Ще припомня, че в мандат 2007-2011 разкрихме около 6 хиляди паркоместа. Което обаче е недостатъчно. Затова и недоумявам защо кметът Иван Тотев продаде единствения терен от около 4 дка, предвиден за паркинг като обществено застрояване. 

С решение на ОбС теренът на бившия ТЕЛК, също предвиден за обществено паркиране - се продава отново. Ще посоча още един красноречив факт - в бюджета за тази година за паркиране около Колодрума са предвидени 2 млн. лв и нито лев за паркиране в града", заяви Славчо Атанасов.

Общинският съветник Руси Панчев посочи като конкретни предложения още: "синята зона" да бъде намалена радикално на около 1000 места, цената на SMS-таксуването да бъде намалена от 1.20 лв. на 1 лев, броят на паркоместата на един инкасатор да стане около 80 /вместо сегашните 15/, цената на паркиране в паркинг да стане 1 лев /вместо сегашните 2 лв/, както и да има половин час бонуси за паркинг, преференциалното паркиране да обхване собствениците или наемателите на офиси.

Виж коментарите (20)

Още по темата (892):
10.05.2023 Пепа Деведжиева: Разкритията на Чингарова са след дъжд качулка
09.05.2023 Предсeдателят на РИК-Пловдив за думите на Чингарова: Не трябва да се допускат подобни внушения
09.05.2023 Бивш председател на ОИК: Твърденията на Чингарова са абсурдни
09.05.2023 Районна прокуратура Пловдив се самосезира, започва проверка
09.05.2023 Освободен зам.-кмет на "Централен" разбуни духовете с обвинения за фалшифицирани избори в Пловдив
15.10.2019 Мирно и кротко: Последната сесия на ОбС Пловдив свърши за 20 минути
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).