Славчо Атанасов: Ако изтеглим облигационния заем, имаме резерв от 1 млн. евро

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
18:27 / 28.12.2010
4443
Днес от 17 часа в сградата на общинския съвет се проведе обществено обсъждане на облигационния заем, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Присъстваха Славчо Атанасов, зам-кметът Георги Титюков, зам.-кмета Александър Константинов и други официални лица, общински съветници и граждани.

"Бяха проведени срещи с районни кметове, за да създадем среда за решение на най-належащите нужди на Пловдив. Имахме два варианта - оптимистичен и песимистичен. Оптимистичния бе да получим 15 млн. лв. от софийския боклук и да бъде разрешен 30-милионния заем, а песимистичния да не получим тези суми. И тъй като няма финансов ресурс за капитално развитие, от началото на ноември 2010-а търсим финасови възможности, с които да покрием поне започнатите обекти", каза Константинов.

Проведени са разговори с държавна банка от Австрия за кредит между 6 и 9 млн. евро, между 10-15 г. срок на изплащане с гратисен период от година и половина и лихва около 5%. Около 1 млн. лв. на година ще плаща общината за период на заема от 15 години. Кметът Славчо Атанасов и Александър Константинов са убедени, че със собствени приходи на общината ще може да се покрива заема.

Заемът няма да бъде обезпечен, но не са минали и конкурсните процедури. Общинския съветник Любозар Фратев приветства решението за заема, защото бизнесът подкрепя вливането на финасови средства в общината, но със задължително изгодни договори, изрядно проведен търг и строга финасова дисциплина при изпълнението на поръчката.

Доц.Павлина   Кацарова поиска от кмета общинският съвет да има участие в определянето на обектите, в които ще бъдат вложени парите от облигационния заем. Отговорът от кмета бе, че така или иначе на 28 януари 2011 г. общинските съветници ще имат глас да добавят или премахнат някои от обектите и ще могат да гласуват за решението за заема.

За момента експертната комисия от общината е определила нужната сума за довършването на започнатите обекти и тя е в размер на 8 млн. евро.

Виж коментарите (25)

Още по темата (15):
23.08.2011 Областта победи Общинския съвет по казуса с облигационния заем
11.03.2011 Бойко Борисов лично обявява кандидат-кмета на ГЕРБ
09.03.2011 Тотев: Община Пловдив е импотентна по отношение на усвояване на
евросредства
09.03.2011 Константинов: Ходът на Тотев за спиране на заема е груба управленческа
грешка
09.03.2011 Константинов: Неприятно съм изненадан от решението на Тотев да спре заема
11.02.2011 Областният връща 17-милионния заем, който Общината иска да тегли
Още новини от Новини от Пловдив:
Двама млади загинаха след тежко ПТП в Пловдив, други двама берат ...
Временна организация на движението по пловдивски булевард от днес...
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).