Слагат видеокамери на нелегалните сметища, чистят Марица наесен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:09 / 23.07.2008
4487
Христо Минков, шеф на дирекция "Екология и опазване на околната среда" в община Пловдив:

-Г-н Минков, предстои Общинския съвет да обсъди проблема полиетиленовите опаковки. Какво точно предстои да бъде направено ?
-В дневния ред на утрешната общинска сесия има точка, която предвижда на кмета да бъде възложено да изработи програма за решаването на проблема през следващите 10 години. Проблемът с полиетиленовите опаковки е болен не само за Пловдив, но и за страната и за целия Европейски съюз. Полиетиленовите торбички, които сега се използват, се разграждат за над 100 години и са сериозен екологичен проблем. Нашата цел с вкарването на сесия на този проблем е да изработим реалистична и гъвкава програма, която да влезе в сила през януари 2009 година. В нея сме предвидили две основни цели. Едната цел е поетапна подмяна на полиетиленовине торбички с такива, които са биоразградими за кратки срокове. Заедно с това трябва да измислим как да защитим интересите на търговците, а от друга страна да стимулират самите търговци, а и гражданите на Пловдив да използват безвредни за природата торбички.

Търговците, които ще ползват биоразградими торбички ще плащат силно занижена такса смет, освен това нека не забравяме рекламния момент - тези торбички ще носят специален екощемпел. Предвиждаме широка разяснителна кампания сред населението, особено сред младите и подрастващите.

-Решава ли се и как проблемът с нерегламентираните сметища?
-Те са болен проблем за Пловдив. Една от мерките, които смятам, че в най-скоро време ще предприемем, е монтиране на видеонаблюдение на районите, които генерират отпадъци, най-вече строителни такива. Това е едната мярка - налагане на санкции за нарушения, които ще бъдат доказвани чрез видеонаблюдение. Ще се опитаме да ограничим превозването на строители отпадъци от малцинствата с каруци. Депото за строителни отпадъци е до Първенец, а никой не може да ми докаже, че една каруца ще бие път до там. Ще контролираме и малките генератори на строителни отпадъци. Това са главно малки фирми и домакинства, които за по-евтино наемат каруци да извозят отпадъците им.

Освен това ще разговаряме с кмета на община "Родопи" за намаляването на таксата на сметището в Първенец. Сега тя е 10 лева на кубик, което е нереално висока цена. Такава нереално висока такса способства за криминално изхвърляне на строителни отпадъци в рамките на града.

В рамките на града има около 12 нерегламентирани сметища. Разчистваме ги заедно с фирма "Чистота". Това са огромни средства, а като разчистим някое сметища, на другия ден то пак се запълва. Така ще бъде, докато въведем видеонаблюдението.

-Проверява ли се състоянието на сметището в Цалапица?
- Проверки се извършват всяка седмица. Последната проверка, която лично аз извърших беше в събота. Констатирах нарушения най-вече в пропускателния режим. Депото не се охранява както трябва и вече съм взел мерки по отношение на Общинска охрана. Имам известни забележки по технологията. Смущаващо е голямото количество инфилтрат- това е отпадната вода, която се кара в пречиствателната станция в Пловдив. Става въпрос за около 100 тона на ден. Виждате, че това е огромно количество. Това са не само големи транспортни разходи, но и такса за пречистване. Има два начина за решаване на въпроса. Или чрез локална станция за отпадни води на самото депо в Цалапица, или чрез връщане на инфилтрата в депото. Поръчал съм разработки и по двата варианта и ще решим кой ще бъде по-изгоден.

- Ще бъде ли разчистено скоро коритото на река Марица от растителността?
- В момента има прехвърляне на топката между община и областна управа. Независимо какво ще ни струва, трябва да решим въпроса с коритото на Марица до септември. След това ще се създаде реална опасност за населението на града. Даваме си сметка колко е сериозен проблема. За съжаление не са предвидени средства за проектиране, още по-малко са предвидени средства за самото почистване. Вчера се разбрахме с кмета Славчо Атанасов, че ще бъдат заделени около 30 хиляди лева за проектиране, което ще бъде възложено още другата седмица. Смятам, че до месец - два проектът ще бъде готов. Утре заминавам за Министерството на екологията и ще поставя въпроса на какви условия трябва да отговаря въпросния проект и с какви документи трябва да бъде придружен, за да може да получим сумата от около 2-5 милиона лева, която по наша преценка ще ни бъде нужна за изчистване на растителността и на наносите от дъното.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).