ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Слаби инженери на общината били виновни за наполовина направените улици според ГЕРБ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:07 / 02.12.2009Коментари (7)4412
© Plovdiv24.bg
"Години наред все едни и същи фирми - "Драгиев и ко", "Пътинженеринг" и прочее, работят по пловдивските улици. Няма промяна и в доставчиците на услуги и храни за общината. Само те ли са или са просто избраници на властта? В крайна сметка виждаме или наполовина направени булеварди, или двойно по-скъпи от предвиденото в началото", тази критика отправи общинският съветник от ГЕРБ Сузана Николова на пресконференция днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Общинските съветници от ГЕРБ ще внесат предложение в местния парламент да бъде направен публичен регистър на всички юридически и физически лица, които имат някакво отношение към провеждащите се в града обществени поръчки. От доста време отлежава разгледаното вече по комисии проекторешение в журито на конкурсите да бъдат включени и съветници, за да се гарантира тяхната по-голяма прозрачност.

Неслучайно, според Николова, най-много препоръки в доклада на Сметната палата, за който Plovdiv24.bg съобщи, са свързани точно с конкурсите. "Всички заложени критерии сякаш сами подсказват фирмата-победител. Оценката се базира не на продукта, услугата или стоката, която общината трябва да получи, а върху качествата на изпълнителя. То е все едно да поръчаме пръстен и в конкурсните условия да посочим какъв да бъде златарят и на коя улица се намира ателието му, без да упоменем дали искаме бронзов пръстен за лев, сребърен за два или златен за пет", даде примери тя.

10-ина предложения и питания били приготвили съветниците от ГЕРБ, за да пречупят порочната за тях продължавана от години схема с предизвестен изход за обществените поръчки в града. Не можело да се подписват договори за уж много ниски цени, а после да нараствали многократно. Смешно според доц. Павлина Кацарова звучали обясненията на шефа на капиталното строителство инж. Тошо Пашов, че "Коматевско шосе" е асфалтирано наполовина, защото дупките се оказали по-дълбоки от очакваното и с асфалт за цялата сума напълнили тях. Според ГЕРБ виновен за батака, в който изпада общината - вместо асфалт по цяла улица да се положи само върху една нейна част, е слабият инженерен потенциал, заради който се правели нереалистични количествено-стойностни сметки на предприетите дейности.

"Задължително трябва да бъдат включени в приемателните комисии на обектите и експерти от районните кметства, защото когато една дупка на пътя остане, хората се ядосват на районния кмет, от когото всъщност много малко зависи", заключи Сузана Николова.


Още по темата: общо новини по темата: 2
02.12.2009 »
02.12.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз мисля, че проблемът не е изцяло в изпълнителите, а и в проектантите, защото все пак фирмите взимат спечелилите конкурси проекти и ги изпълняват. Ако още на проектанско ниво се допусне грешка, тогава всичко друго е следствие. А колкото до частните интереси - разбира се, че местните представители на ГЕРБ искат тяхните фирми да изпълняват. :)
0
 
 
Много правилно!!!! Затова градът е на това дередже в момента, защото някой- уж компетентен- си е бил изцяло некомпетентен по въпросите и проблемите на Пловдив!!!! Явно са били на принципа- интересът клати феса, но не феса на пловдивчани, а феса на някои хорица от ОС и СИЕ!
0
 
 
Колеги, нека да подкрепим Сузана Никлова, защото нашия град има крещяща нужда от обществени дискусии по темите, които тя предлага. Ние си чешем езиците във форумите, което не е лошо и също формира общественото мнение. Но тя като общински съветник придава по-голяма официална тежест на дискусии и теми, които съвсем умишлено се избягват или се омаловажават от управляващите в Пловдив. Ако няма хора като нея, Главчо Атанасов и компания ще ни заливат с жълти новини в стил "Ивана, любимата певица на Главчо А., ще пее пред общината (срещу малък, голям, скромен или без хонорар)". Посредствения и/или корумпиран чалга-кмет има интерес 1) да отклонява общественото внимание от важните и значимите неща и 2) да създава масова посредствена чалга-среда. Ето затова адвокатът на Гигов и Търев на сесиите за общинския съвет прави опити да опорочи дискусиите и създаде впечатление, че не само той и управляващата коалиция, ами всички са маскари. Радвам, че има общински съветници като Сузана Николова, която поставя на преден план НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА, които би трябвало да дискутират политиците в нашия град. Защото, пак казвам, ако оставим първокласни лъжци и смешници като Главчо Атанасов да "произвеждат" общинските новини, освен лъжи, бълвоч и лайна, друго няма да пожънем. Същият главоч няколко години наред обясняваше как всяко болтче в Екозавода, построен с държавни и общински пари, било собственост на Община Пловдив, но истинският собственик се оказа добре облечения "бизнесмен" Николай Гигов. И тази тема НИКОГА няма да бъде коментирана от Главчо, Илко, Сашко, Ганчо, Тошко и който и да е от изпълнителната власт в нашия град. Дори журналистите НЕ СМЕЯТ И НЕ ИМ ЗАДАВАТ ТЕЗИ ВЪПРОСИ на хилядите пресконференции, които гадовете организират за щяло и нещяло.
0
 
 
Съгласен съм с изложеното от Сузана. Но защо ми се струва, че идеята за тази атака на ГЕРБ е да пробутват свои герберски фирми? Госпожата иска повече прозрачност, но не и промяна в регламента за обществените поръчки! Очевидна е необходимостта от такава промяна, за да няма после на всяка цена печелене на поръчката, ами кандидатите да си преценят собствените сили за участието. Тогава няма да обявават бомбастично ниски цени за да бият конкурентите, пък после да си поискат нормалните цени. От друга страна Общинският съвет трябва да влезе в час и да заработи според реалното, а не политически евтинкото!
0
 
 
Смешници! На нашата улица направиха 1 малка кръпка, колкото да отбележат дейност. Да се махате по-скоро, че сте срам за ПЛовдив
0
 
 
Както казваше един образ в "Ало, Ало": Дубрютру!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: