Скандал с археология на "Брезовско шосе" заради строеж!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (6)
15:48 / 22.06.2017
12462
Скандал с археология на бул. "Брезовско шосе" се разгоря в Пловдив. С Росица Миткова, завеждащ фонд "Праистория" при Археологическия музей разговаря репортер на Plovdiv24.bg. 

Тя алармира пловдивската общественост, че строеж на около 100-на метра от границите на Плоската селищна могила унищожава ценни артефакти на близо 7 000 години. 

"Там забелязах културни пластове", категорична е Миткова и споделя, че при такива условия на 100 метра от охранителната зона също не може да се изрива.

На мястото обаче се строи с разрешително от голяма Община от юни 2016 година, издадено от покойния вече главен архитект Румен Русев. Обектът е склад и шоурум за семена на зеленчукови култури, офиси - етап първи от ново шест, седем и девет етажно застрояване. 

"Ако наистина бързаха да копаят, както бързат сега, щяха да работят миналата година", недоумява Миткова. Има и друг елемент в разрешителното, който й е направил силно впечатление - липсва конкретен адрес за строежа, има посочени единствено УПИ-та. Така реално трудно може да се разбере къде ще се работи. 

Още миналата седмица, след като е била информирана за активна работа, Миткова отива на място, където става ясно, че фирмата няма договор с археолог. 

"Спрях ги, предупредих ги да не работят, уведомих инспектората, предложих им договор с музея", разказва Миткова. Понеделник е трябвало да пристигне комисия, но собствениците съобщили, че няма да успеят да присъстват заради ваканция, така комисията се отложила за следващата седмица. И в този промеждутък от време работата продължила. 

"И изкопаха всичко. Сега вече е късно. Искам обаче справедливост", казва тя.

Наш репортер се свърза и с кмета на район "Северен". Ральо Ралев заяви, че от администрацията му вече са се свързали със строителите и са наредили работите да спрат. "Към момента чакаме комисия. Днес ще направим нова проверка, за да видим на място дали се работи", посочи още той. 

Пред пловдивските журналисти кметът Иван Тотев също коментира ситуацията. Той заяви, че вече е разговарял с директора на Археологическия музей по казуса, както и че вече е насрочена дата за проверка на инспектората за опазване на културното наследство.  



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (7):
17.12.2023 Къде на територията на днешен Пловдив са се заселили първите жители?
28.11.2023 Интересна археология около "Брезовско шосе"
09.07.2023 Какво знаем за мястото, откъдето започва историята на Пловдив?
08.07.2023 Археолози разкриха следи от над 30 праисторически селища на Яса тепе в
Пловдив
04.02.2018 Плоската могила в Пловдив вече има геологически профил
26.06.2017 Фатални щети на древни археологически находки в Пловдив не са нанесени
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).