Шефът на УМБАЛ "Св. Георги": Ако има виновни, ще си понесат наказанията

Автор: Васил Динев
Коментари (34)
09:13 / 19.11.2020
8371
Шефът на УМБАЛ "Свети Георги" проф. Карен Джамбазов говори пред камерата на Plovdiv24.bg относно случаите с двамата починали пациенти:

"Вчера бяхме уведомени за този инцидент с двамата пациенти от видеоклипа. Незабавно бе назначена проверка, която ще бъде извършена от комисия. За нас е много важно да разберем какви са причините за тези логистични промени. Проверката все още не е напълно приключила.

Данните до момента:

Леглата в Инфекциозна клиника се оказаха недостатъчни. Затова в Клиниката по токсикология разкрихме около 35 легла и така общият брой за ковид външни пациенти станаха 141 и 20 интензивни.

Преценихме кои точно структури да бъдат ангажирани - на първо място да няма смесване на потоците е това, което ни е ръководило.

В понеделник са превозени шестима пациенти. Двамата са останали да изчакат. Човекът с кислорода е бил вътре в линейката според думите на шофьора. Чакали са от третия етаж да слязат и да го вземат на ръце, понеже там няма асансьор. Това отделение работи от 3-4 дни и мисля, че това повече няма да се повтори. Ако има виновни, те ще си понесат наказанията.

Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Единият загива по време на стартирането на хемодиализата, а другият е починал на следващия ден - бил е по-възрастният пациент. Аз мога да предприема единствено дисциплинарно производство, но това едва ли ще върне нещата назад.

Проблемът с кадрите не е само в това звено, имаме материална база, апаратура и лекарства, но това, което спира да бъде налично, е персоналът", посочи още Джамбазов. 

От думите му стана ясно, че от 13 март досега 60-65 души от персонала на болницата са се заразили с ковид-19. 

"Няма практика пациентите да бъдат върнати. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж. Нещастен случай е според мен, защото всички лекари са работили към момента с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзката в информацията, не мога да отговоря. Аз го наричам нещастно съвпадение на факти", заяви от своя страна директорът на отделението по токсикология.


Виж коментарите (34)

Още по темата (15):
24.11.2020 Позиция на УМБАЛ "Пловдив“ по повод починалия пациент
22.11.2020 Адвокат: За случаите с починали в Пловдив може да отговаря и държавата
22.11.2020 Читател: Загубих баща си заради докторка от Окръжна болница в Пловдив!
20.11.2020 5 уволнения след смърт на пациенти в Пловдив!
20.11.2020 Нов скандален разказ за починал пациент в Пловдив
20.11.2020 Синът на починалия пловдивчанин Любчо Лалев: Оставиха го да умре като
куче
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).