Шефът на РИОСВ: Трафикът не е определящ за замърсяването на въздуха в Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (4)
16:47 / 20.01.2017
8007
Кога и защо бе преместен пунктът за измерване състоянието на въздуха от кръстовището на бул. "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител" в "Тракия", какви точно показатели следеше този пункт и губи ли Пловдив от реалната картина на състоянието на въздуха след тази промяна, Plovdiv24.bg разговаря с шефа на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев. 

Пунктът до баня "Старинна" е поставен през 2009 година, преместен е през 2015-а, съобщи той. Причините - препоръка за преосмисляне разположението му, за да отговаря той на изискванията в редица наредби. По думите му обаче това, което пловдивчание не отчитат, е, че този пункт е отразявал и продължава да отразява единствено състоянието на транспорта. 

"В община Пловдив има два мониторингови пункта с автоматични измервателни станции. Въпросната от кръстовището до Баня "Старинна" е транспортно ориентиран пункт и показва какво е натоварването от транспорта, отчитайки данни в радиус до 15 метра. Другият пункт, разположен в градинката на парк "Каменица" - е фоново ориентиран и реално е пунктът, който казава има ли замърсяване на въздуха в града", заяви Щилев.

Пунктът на "Каменица" дава данни за състоянието на въздуха в радиус между 100 метра и 2 км и точно той е този, на който пловдивчани трябва да обръщат внимание по отношение реалното състояние на въздуха в града под тепетата. 

"Истината е, че 29 града в България имат замърсяване над нормите - т.е. имат превишения в повече от 35 дни в годината. Наистина - превишенията са си превишения. Не трябва обаче да си затваряме очите за реалната причина. 

Специално в Пловдив тя е използването на твърдо гориво - дърва и въглища през есенно-зимния период (основно през декемри, януари и февруари)", обясни шефът на РИОСВ. 

И понеже през летните месеци не се отчитат завишения на нормите за качествето на въздуха, това е показателен факт, че трафикът не е определящ фактор за замърсяването на въздуха, макар да допринася за това. 

Шилев сподели обаче, че не е лоша идея за успокоение на пловдивчани и на повече места в града да бъдат разположени измервателни пунктове, включително и на кръстовиещето на "Шести септевмри" и "Цар Борис Трети Обединител". 

Как може да се подобри качеството на въздуха в града под тепетата и възможно ли е тази битка да бъде спечелена, вижте в прикаченото видео!

Припомняме, че за да подобри качеството на въздуха в Пловдив, Общината очаква откриване на мярка по ОП "Околна среда", касаеща чистотата на въздуха. Това трябва да стане в края на тази година. По нея гражданите чрез Общината могат да кандидатстват за поставяне на филтри на комините си.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).