Сезираха министър заради десетки ПУП-ове в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:52 / 07.04.2022
8448
На всяка своя сесия, два пъти месечно, Общинският съвет в Пловдив приема десетки подробни устройствени планове (ПУП), въпреки възраженията на съветниците от "Демократична България". Те твърдят, че приемането на планове за устройството на отделни имоти преди приемането на Общия устройствен план (ОУП), който ще даде цялостната визия за градоустройството, застрашава  както обществения интерес, така и частните интереси на предприемачите.

Не по-малко стряскащ е фактът, че веднъж приети, тези планове на парче ще трябва да бъдат възприети и от ОУП и така ще се спъне възможността да се определи цялостна и непротиворечива визия за града. Т.е. действа се отзад-напред – вместо парченцата от града да се съобразяват с общата визия за него, общата визия за града ще трябва да възприеме вече приетото устройство на малките парченца. Затова и съветниците от Демократична България са притеснени от количествата ПУП-ове, предлагани от администрацията на всяка сесия на съвета.

Администрацията обаче използва една "вратичка“ в Закона за устройство на територията, която при определени условия позволява в периода на изработване на изменение на ОУП да се приемат ПУП-ове. Наскоро обаче РИОСВ върна за доработване доклада за екологична оценка на проекта, вследствие на което съветниците от "Демократична България" считат, че вратичката в закона е затворена.

Тъй като ситуацията в Пловдив при това положение е по-особена, то законът се нуждае от тълкуване, за да се определи дали приемането на ПУП-ове на този етап е законосъобразно. Компетентен да даде становище по тълкуването и прилагането на Закона за устройство на територията е Министърът на регионалното развитие и благоустройството и неговите становища са задължителни за администрацията.

Затова пловдивските съветници от "Демократична България" в мотивирано писмо сезираха министъра с искане да извърши това тълкуване и даде становище как следва да се прилага законът.

Виж коментарите (2)

Още по темата (74):
17.01.2023 Собственици на имот на Гребната база бяха глобени
09.01.2023 Багери налазиха Гребната, режат дървета наред
06.01.2023 Напрежение край Гребната база в Пловдив
19.12.2022 Взривоопасна ситуация на сесията, наложи се да прекратят
заседанието
19.12.2022 Поискаха оставката на кмета и общинските съветници на Пловдив
18.12.2022 Граждани се борят срещу застрояване на 80 дка зелени площи в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).