Семинар в Пловдив събра на едно място кмет, областен управител и шеф на МВР

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:41 / 13.04.2022
2337
В зала "Тракия" на хотел "Рамада Пловдив Тримонциум" се провежда семинар на тема: "Ползи от откриването на център за грижа за жертви на сексуално насилие в гр. Пловдив и ролята на независимия съветник по сексуално насилие". В официалното открива участваха посланикът на Великобритания в България Н.Пр. Роб Диксън, кметът Здравко Димитров, областният управител Йордан Иванов, зам.-апелативният прокурор Румен Попов и директорът на ОД МВР Димитър Балев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Посланик Роб Диксън заяви, че целта на разкриването на центъра в Пловдив е превенция, защита и наказателно преследване и ползите от него. В центъра жертвите ще могат да получат незабавна помощ, увери дипломатът. В рамките на семинара ще се представят британският модел за справяне с проблема и вече работещ в Бургас център. 

"В момента сме поставени пред бежанска криза, което поставя възможности за посегателства над деца и жени. За съжаление България е една от 5-те страни, в които посегателствата достигат 80%. Това е световен проблем, но няма как да не вземем отношение и да не почерпим опит" - отбеляза кметът Здравко Димитров

Областният управител Йордан Иванов заяви, че разработването на центъра се превръща в приоритет за областна администрация и лична негова кауза. Припомни, че пандемията от К-19 е засилила скрита тенденция - домашното насилие. "Една жертва не може да се справи сама, нужна е помощ и от институциите. От римско време законът е оръжие в ръцете на нуждаещия се" - заяви той. 

"Ако някой заяви, че жертвите имат доверие в институциите, мога да кажа, че това не е така. Именно изграждането на такива центрове ще даде възможност своевременно да се стигне до извършителя на престъплението. Вярвам, че това не е празен проект. Независимо, че има специализирани прокурори в тази област и те полагат постоянни усилия в тази посока, само общите усилия могат да допринесат за сигурно бъдеще" - подчерта Румен Попов. 

Директорът на полицията Димитър Балев съобщи, че му се е искало пилотният проект да се реализира в Пловдив. "Запознах се как работи центърът в Бургас, изключително полезен е", смята той.

Центърът за грижа за жертви на сексуално насилие ще бъде открит след няколко месеца.

Подробности гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).