Семейство от Пловдив пожела данъчно облекчение заради ипотечен кредит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:18 / 09.01.2012
2696
Първата декларация за тази година с искане за данъчно облекчение заради ипотечен кредит бе приета днес в НАП Пловдив. Тя е от семейство от областния град, което за пръв път се възползва от възможността за възстановяване на надвнесен данък. 

Само два документа изисква вече НАП при ползване на облекчението за ипотечни кредити, предназначено за млади семейства. Единият е документ, издаден от банката, отпуснала заема, в който е описан размера на направените лихвени плащания през миналата година. Вторият формуляр е декларация от втория член в семейството - съпруга или съпругата, че няма да се възползва от преференцията. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по кредит, взет за закупуване на жилище. 

Със сумата, платена за лихви по заема, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. За да се случи облекчението, трябва да са изпълнени няколко условия: договорът за ипотечния кредит да е подписан от лице, което има граждански брак, а самият брак да е сключен преди договора за кредит и да не е прекратяван към 31 декември на годината, за която се ползва данъчното облекчение. 

Също така поне единият от двамата съпрузи не трябва да е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за кредит, а ипотекираното жилище следва да е единствено за семейството през данъчната година. Миналата година от това облекчение в НАП се възползваха 299 млади семейства от област Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив започва пръскане срещу хапещи насекоми
Млад мъж на 21 години потроши магазин в Пловдив
Догодина пътуваме до морето с частни влакове на пловдивска компан...
Силен дъжд над Пловдив
Готова е най-новата улица в Пловдив
4517 нарушения за 5 дни в Пловдив и региона!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).